StoryEditor

Katrina vyvolala diskusiu o prioritách hospodárskej politiky USA

03.10.2005, 15:24
Autor:
TASRTASR
Na jednej strane sa pri obnove zničených oblastí propaguje heslo "Nech to stojí, koľko chce", na druhej strane sa ozýva varovanie, že pri obnove zdevastovaného územia treba myslieť aj na dôsledky, aké to bude mať na americký rozpočet.

Hurikán Katrina vyvolal diskusiu o prioritách americkej hospodárskej politiky. Na jednej strane sa pri obnove zničených oblastí propaguje heslo "Nech to stojí, koľko chce", na druhej strane sa ozýva varovanie, že pri obnove zdevastovaného územia treba myslieť aj na dôsledky, aké to bude mať na americký rozpočet.
Obnova územia za 100 až 200 miliárd USD, v prepočte 3,23 až 6,46 bilióna SKK, vyvolala diskusiu, či je účelné vkladať také veľké prostriedky do výstavby domov a infraštruktúry, ktoré môžu byť v budúcnosti postihnuté ešte silnejšou a ničivejšou katastrofou. Oponenti úplnej obnovy územia navrhujú, aby ľudia, ktorí chcú žiť na nebezpečnom území, tiež prispeli z vlastných zdrojov na budovanie obydlí. Týchto hlasov však zatiaľ nie je veľa a takmer výhradne prichádzajú z radov republikánov.
Druhým dôsledkom Katriny bude pozastavenie znižovania daní, s ktorým prišiel prezident George W. Busha v roku 2003. Aj keď sa odloží zrušenie dane z dedičstva a zníženie daní z dividend, nebude to mať nijaký vplyv na rast príjmov americkej federálnej vlády v súčasnosti. Oba projekty, ktoré mali byť schválené ešte do konca roka, by nadobudli platnosť až v roku 2008 respektíve 2010.
Oponenti znižovania daní tvrdia, že USA čelia viacerým finančne náročným výzvam. Nie sú to len dôsledky hurikánov Katrina a Rita. Netreba zabúdať ani na náklady spojené so vstupom do Iraku a na úsilie o zamedzenie nových útokov teroristov.
Veľkým poľom diskusií sa v USA stala energetická politika krajiny. Energetický zákon, ktorý pred pár týždňami podpísal prezident, sa bude musieť prepracovať. Republikáni totiž navrhujú zmiernenie prísnych ustanovení o podmienkach ťažby ropy a plynu v USA. Mala by sa zrušiť aj časť obmedzení, ktoré sťažujú budovanie rafinérií. Poukazujú na to, že súčasné problémy v zásobovaní trhu pohonnými látkami sú dôsledkom mnohých obmedzení, ktoré zostávajú v tejto oblasti v platnosti.
Avšak aj prezident Bush sa pridal na stranu tých, čo hovoria o nevyhnutnosti uvážlivejšie využívať zdroje energie. Doteraz sa prezident tejto téme v tejto forme nevenoval. Je dosť možné, že v USA budú sprísnené normy na energetickú účinnosť motorových vozidiel, vrátane ich športového sortimentu. Prvý návrh noriem bol zverejnený ešte pred hurikánom Katrina. Kritici už vtedy hovorili, že je málo ambiciózny.
(1 USD = 32,307 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:34