StoryEditor

Francúzska spoločnosť ZENOPS otvorila v Košiciach stredisko vývoja softvéru

10.10.2006, 14:52
Autor:
TASRTASR

Na tvorbu softvéru s dôrazom na zábavné produkty pre mobilné telefóny je zamerané vývojové stredisko, ktoré otvorila v Košiciach francúzska spoločnosť ZENOPS.
V prvej fáze investuje v Košiciach za dva až tri roky približne 4 milióny EUR, v prepočte 148,3 milióna SKK, a zamestná v nasledujúcich dvoch rokoch 50 vysokokvalifikovaných a talentovaných softvérových inžinierov a grafických dizajnérov. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol výkonný riaditeľ ZENOPS Slovakia Ivor Dracs. Podľa neho je tu potenciál na viac takýchto sofistikovaných stredísk, kde by našlo prácu 150 ľudí.
"Preštudovali sme si celé Slovensko a čo bolo pre nás dôležité pri rozhodovaní pre Košice, bola blízkosť Technickej univerzity," povedal Dracs o dôvodoch príchodu francúzskeho investora. Spresnil, že to boli aj ekonomické podmienky, pretože "v Bratislave je to už ťažšie, všetko je tam pre mladé firmy drahšie".
Na vývoji softvéru, určeného takmer výlučne pre svetový trh, už začala pracovať prvá skupina mladých slovenských vývojárov. Dracs nevylúčil, že v budúcnosti, ak sa stredisku bude dariť, postavia v Košiciach vlastný objekt firmy. Budú potrebovať odborníkov z oblasti informačných technológií, ale s veľkým dôrazom na kreativitu a umeleckú zdatnosť. Pripomenul, že zábavný softvér je veľmi perspektívne odvetvie podnikania, v ktorom sa očakáva rast na svetovom trhu z vlaňajšej 1 miliardy USD na 9 miliárd USD v roku 2009.
Prorektor košickej TU Anton Čižmár zdôraznil, že príchod firmy ZENOPS je v súlade s budovaním znalostnej spoločnosti na Slovensku a iniciatívami univerzít na východe krajiny vytvoriť z Košíc "údolie informačných technológií" a zvýšiť tak v regióne objem produkcie s vysokou pridanou hodnotou.
ZENOPS sa v Košiciach etabloval aj v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a hlavne s Centrom ekonomického rozvoja (EDC) U.S. Steel, ktoré sa zameriava na získavanie zahraničných investorov pre zaostávajúci región. Ako uviedol výkonný riaditeľ EDC Juraj Augustín, za 10 rokov existencie pomohli už 20 investorom etablovať sa na východnom Slovensku.
ZENOPS vytvoril atraktívne obchodné vzťahy s vedúcimi európskymi a blízkovýchodnými operátormi mobilných sietí vo viac než 15 krajinách. Nedávno to bola napríklad exkluzívna dohoda s japonskou spoločnosťou SEGA, svetovým poskytovateľom zábavného softvéru, aby ZENOPS adaptoval a rozširoval jej produkty v Európe.
(1 EUR = 37,083 SKK; 1 USD = 29,421 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 19:43