StoryEditor

V novele pracovného kódexu je ešte otvorených 20 otázok

14.02.2007, 14:42
Autor:
SITASITA

V predloženom návrhu novely Zákonníka práce zostáva otvorených ešte približne 20 otázok. Na stredajšej tlačovej besede to uviedol viceprezident Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) Vladimír Mojš. Ako pokračoval, medzi problematické časti novely, ktorých prijatie podporujú odborári, patrí prísnejšia úprava pracovného pomeru na dobu určitú, zníženie rozsahu nadčasovej práce či definovanie závislej práce. Naopak, predstavitelia KOZ odmietajú navrhované opätovné zavedenie dohôd o pracovnej činnosti.
Navrhovaná novela pracovného kódexu podľa Mojša umožní zamestnávateľom aj naďalej uzatvárať pracovný pomer na dobu určitú, ten však nebude môcť presiahnuť tri roky. "Bude možné aj opakované uzatváranie takéhoto pracovného pomeru, avšak len z vymedzených dôvodov ako sú sezónne práce, či zastupovanie zamestnancov počas materskej dovolenky," povedal viceprezident KOZ. Ďalšou požiadavkou odborárov je zadefinovanie závislej práce tak, aby sa vylúčilo "zastieranie pracovných pomerov obchodnoprávnymi alebo občianskoprávnymi formami zamestnávania".
KOZ sa tiež zasadzuje za zníženie maximálneho rozsahu nadčasovej práce, ktorú môže zamestnávateľ z vážnych dôvodov dohodnúť so zamestnancom, zo súčasných 250 hodín ročne na 150 hodín ročne. Zásadný nesúhlas však odborári vyjadrujú s návrhom na opätovné zavedenie dohôd o pracovnej činnosti. "Súčasný pracovný pomer na kratší pracovný čas, dohoda o vykonaní práce a dohoda o brigádnickej práci študenta sú postačujúce," povedal Mojš. Upozornil pritom na to, že pri práci na základe dohody o pracovnej činnosti nemá zamestnanec žiadnu ochranu a "z tohto inštitútu nie sú platené žiadne odvody do Sociálnej poisťovne".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:39