StoryEditor

Daňový systém v SR je jednoduchý, preto pre zahraničných investorov atraktívny

18.03.2007, 11:39
Autor:
TASRTASR
Aj keď daňový systém nie je jediným faktorom, ktorý zahraniční investori pri svojom rozhodovaní posudzujú, ten slovenský je pre nich veľmi atraktívny.

Aj keď daňový systém nie je jediným faktorom, ktorý zahraniční investori pri svojom rozhodovaní posudzujú, ten slovenský je pre nich veľmi atraktívny. "Na slovenskom daňovom systéme je atraktívna jeho jednoduchosť a nižšie daňové zaťaženie v porovnaní so západnou Európou. Daňový systém v západnej Európe, žiaľ, nemá tieto charakteristiky," uviedol v sobotňajšej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy riaditeľ úseku komunikácie PSA Peugeot Citroën Slovakia Peter Švec.

Ďalšími faktormi dôležitými pri rozhodovaní sa investora o lokalite je jej dostupnosť dopravnou infraštruktúrou či kvalifikovaná pracovná sila. V tejto oblasti je slovenský trh podľa Šveca blízko nasýtenia. "Je potrebné myslieť na budúcnosť, pričom je nevyhnutná úzka spolupráca s univerzitami a odbornými školami. Systém vzdelávania je veľmi dôležitý, aby v krátkej budúcnosti nenastal akútny problém," upozornil Švec.

S tým, že je pre budúcnosť Slovenska potrebná zásadná školská reforma, súhlasí pritom svorne koalícia aj opozícia. "Musíme pripravovať investorom kvalifikovanú pracovnú silu, aby sme aj tým boli na Slovensku atraktívni," konštatoval v diskusii podpredseda Výboru pre financie, rozpočet a menu Národnej rady (NR) SR Július Brocka (KDH). Investorom tiež na Slovensku chýba diaľničné prepojenie na východ, pripustil opozičný poslanec. Kým však diaľnice dobudované nie sú, vláda má podľa neho iné nástroje, ktorými môže investorom pomôcť, napr. podporu mobility pracovnej sily.

Problémom pomalej výstavby diaľnic nie je nedostatok peňazí, myslí si predseda finančného výboru parlamentu Jozef Burian (Smer-SD), aj v minulom roku sa v tejto oblasti vynaložilo 6,3 miliardy Sk. "Nie je tu problém finančný, je tu problém pripravenosti, a predchádzajúca vláda túto oblasť veľmi zanedbala," vyhlásil Burian. Preto súčasný kabinet pripravil zákon o vyvlastňovaní pozemkov, ktorý má urýchliť prípravu výstavby, a tým aj samotnú výstavbu diaľnic.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:58