StoryEditor

Do druhého piliera už povinne vstúpilo 20,1 tis. osôb

13.02.2007, 10:54
Autor:
SITASITA

Do systému starobného dôchodkového sporenia už povinne vstúpilo 20 113 osôb. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Sociálnej poisťovne (SP) Vladimíra Pôbišová. Z celkového počtu povinne sporiacich ľudí poisťovňa určila dôchodkovú správcovskú spoločnosť (DSS) 7 649 osobám. Ide o sporiteľov, ktorí do 30 dní od vzniku ich dôchodkového poistenia nepodpísali zmluvu s niektorou zo šiestich DSS napriek tomu, že sa stali osobami povinne sporiacimi v druhom penzijnom pilieri.
Povinných sporiteľov, ktorí si sami nevybrali penzijnú spoločnosť, prideľuje SP penzijným správcovským spoločnostiam s najnižším poplatkom za správu aktív v konzervatívnom fonde. Ide o pravidlo, ktoré určuje zákon o starobnom dôchodkovom sporení. Správa dôchodkových úspor v konzervatívnom fonde je v súčasnosti bez poplatkov u štyroch DSS. Povinných sporiteľov, ktorí si sami nezvolili správcu svojich úspor na penziu, prideľuje SP striedavo týmto štyrom spoločnostiam podľa abecedného poradia sporiteľov.
Osoba, ktorá prvýkrát vstúpi na pracovný trh a nebude sa chcieť stať účastníkom systému starobného dôchodkového sporenia, bude musieť vyhlásiť, že o vstup do druhého piliera nemá záujem. Takýto mechanizmus by mal obsahovať pripravovaný návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu práce a sociálnych vecí Oľga Škorecová, na takýchto záveroch sa zhodla pracovná skupina, zložená z odborníkov z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Národnej banky Slovenska, Sociálnej poisťovne a Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:07