StoryEditor

EP žiada Wolfowitzov odchod, Bush ho otvorene bráni

26.04.2007, 09:46
Autor:
TASRTASR

Výzvy na rezignáciu prezidenta Svetovej banky (SB) Paula Wolfowitza zosilneli v stredu po tom, ako svoje stanovisko k jeho afére so Shahou Rizovou prijal Európsky parlament (EP).
Parlament uviedol, že "chce Wolfowitzovi poslať signál, že jeho rezignácia na funkciu by bola vítaným krokom pre posilnenie protikorupčnej politiky banky, ktorá by ju mohla poškodiť, ak by zostal vo funkcii".
Americký prezident George W. Bush využil svoje vystúpenie na zhromaždení ku Dňu boja proti malárii. Wolfowitz bol naň pozvaný a auditórium ho privítalo búrlivým potleskom.
"Veľmi oceňujem fakt, že sa Svetová banka ujala vedenia úlohy vykoreniť chudobu v afrických krajinách a vám, Paul Wolfowitz, ďakujem za vedenie Svetovej banky," povedal Bush.
Wolfowitz dúfa, že sa mu podarí zlepšiť vzťahy s pracovníkmi banky a zvýšiť ich morálku. V utorok prisľúbil, že vo svojom vedení inštitúcie urobí veľké zmeny.
K výzve EP na Wolfowitzovo odstúpenie sa vyjadril aj jeho advokát Robert Bennett. Povedal, že "sme tým, samozrejme, roztrpčení". Podľa neho sa však úsilie o odvolanie jeho klienta mieša s inými záležitosťami, napríklad vzťahmi Európanov s Američanmi. A všetky tieto veci sa spájajú s problémom, o ktorom sa hlasno hovorí.
P. Wolfowitz sa dostal do problémov po tom, čo začiatkom tohto mesiaca boli zverejnené dokumenty o tom, ako podporoval svoju priateľku Shahu Rizovú vo funkčnom a platovom postupe, keď sa stal v júli 2005 prezidentom Svetovej banky. Rizová v čase príchodu Wolfowitza do SB bola jej pracovníčkou v oddelení pre Blízky východ.
Wolfowitzovu rezignáciu žiadajú nielen významní pracovníci SB, ale aj bývalí členovia jej vrcholového manažmentu, nevládne organizácie a viacerí demokratickí politici. Obávajú sa, že zotrvanie Wolfowitza na čele inštitúcie poškodí jej povesť a stane sa nedôveryhodnou v boji proti chudobe. Okrem toho sa nemusí podariť zozbierať miliardy dolárov, ktoré sú potrebné na to, aby sa mohli odpustiť staré dlhy najchudobnejších krajín sveta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:51