StoryEditor

Druhý viceguvernér NBS podľa Šramka intenzívne chýba

21.02.2007, 13:45
Autor:
SITASITA
NBS v čase príprav na zavedenie eura naďalej pracuje bez viceguvernéra zodpovedného za menovú politiku. Možnými kandidátmi na tento už takmer rok neobsadený post sa vláda v stredu nezaoberala.

Národná banka Slovenska (NBS) v čase príprav na zavedenie eura naďalej pracuje bez viceguvernéra zodpovedného za menovú politiku. Možnými kandidátmi na tento už takmer rok neobsadený post sa vláda v stredu nezaoberala. Podľa guvernéra NBS Ivana Šramka pritom viceguvernér pre menové záležitosti centrálnej banke "intenzívne chýba". Ako povedal Šramko po rokovaní vlády, snaží sa pri každej príležitosti žiadať, aby vláda druhého viceguvernéra čo najskôr navrhla. "Je to ale mimo mojej kompetencie. Najprv sa musia dohodnúť politici medzi sebou," konštatoval Šramko. Za menovú politiku tak v súčasnosti v centrálnej banke zodpovedá člen Bankovej rady Peter Ševčovic.
Guvernéra a viceguvernérov NBS vymenúva a odvoláva prezident na návrh vlády schválený parlamentom. Bez viceguvernéra pre menové záležitosti je centrálna banka už od 27. marca minulého roka, kedy uplynulo funkčné obdobie Elene Kohútikovej. Že je to dostatočne dlhý čas na navrhnutie nového viceguvernéra pripustil po stredajšom rokovaní vlády aj minister financií Ján Počiatek. Vláda Roberta Fica pritom už dvakrát prisľúbila termín, do ktorého navrhne nového kandidáta. Naposledy chcela doriešiť obsadenie postu viceguvernéra do konca januára.
Bývalá vláda Mikuláša Dzurindu ešte začiatkom marca minulého roka nominovala do funkcie viceguvernéra NBS vtedajšieho štátneho tajomníka rezortu financií Vladimíra Tvarošku, s ktorým následne 16. marca súhlasila aj Národná rada SR. Prezident Ivan Gašparovič ho však vymenovať na tento post odmietol, pretože podľa neho nespĺňal všetky zákonné podmienky. Bývalá vláda preto schválila podanie na Ústavný súd SR, ktorý mal preskúmať, či týmto rozhodnutím hlava štátu neprekročila svoje ústavné právomoci. Nová vláda, ktorá sa sformovala po júnových predčasných parlamentných voľbách, však odsúhlasila, aby sa návrh Dzurindovho kabinetu na začatie konania stiahol. Prípravu podkladov pre stiahnutie návrhu inicioval terajší premiér Robert Fico. Podľa neho bolo totiž rozhodnutie prezidenta I. Gašparoviča nevymenovať Tvarošku vecne opodstatnené a právne nespochybniteľné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 14:24