StoryEditor

Rusko poprelo plány na vytvorenie plynového kartelu

31.01.2007, 15:55
Autor:
SITASITA

Rusko dementovalo správy, že plánuje vytvoriť kartel združujúci štáty, ktoré exportujú zemný plyn, podobný Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). "Pokiaľ viem, žiadne konkrétne rozhovory o vytvorení takejto organizácie momentálne neprebiehajú," uviedol v utorok Igor Ivanov, tajomník bezpečnostnej rady Ruska. Napriek tomu, že Rusko neplánuje vytvorenie organizácie krajín vyvážajúcich zemný plyn, vedie aktívne rozhovory s týmito štátmi. "Cieľom rozhovorov bude zosúladiť spoločnú politiku na medzinárodnom trhu so zemným plynom bez toho, aby sme niekoho poškodili," dodal Ivanov na tlačovej konferencii.
V auguste minulého roku uzavrel ruský plynárenský monopol Gazprom dohodu o spolupráci s alžírskou spoločnosťou Sonatrach, čo vyvolalo obavy v Európe, že obe spoločnosti by mohli vytvoriť kartel. Európska únia (EÚ) sa obávala, že dohoda môže negatívne ovplyvniť spotrebiteľov v EÚ. Eurokomisár pre energetiku Andris Piebalgs povedal, že dve krajiny, ktoré spolu dodávajú 35 % zemného plynu do 27 krajín EÚ, môžu vytvorením partnerskej dohody zneužiť svoje postavenie a určovať tak ceny. Spoločnosť Gazprom kontroluje najväčšie zásoby zemného plynu na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:19