StoryEditor

EADS vkladá po problémoch s A380 nádej do oblasti zbrojárstva

04.04.2007, 08:18
Autor:
TASRTASR

Európsky letecký a zbrojársky koncern EADS vkladá pre problémy dcérskeho Airbusu väčšiu nádej do zbrojárskeho obchodu. "V EADS sa stávame stabilizačnou kotvou," vyhlásil dnes šéf zbrojárskej divízie Stefan Zoller. V uplynulom roku prevádzkový zisk donedávna "problémového dieťaťa" vzrástol medziročne o 73 % na 348 miliónov EUR, čím sa divízia stala perlou EADS v oblasti tržieb. Naopak, Airbus v dôsledku meškania dodávok superjumba A380 zaznamenal značné straty.
Najväčším samostatným zákazníkom EADS v oblasti zbrojárstva je nemecká armáda. Bundeswehr v uplynulom roku v rámci nových kontraktov EADS zaplatil okolo 2,4 miliardy EUR. V tomto roku zaťažia hospodárenie divízie náklady na reštrukturalizáciu, okrem iného sa do konca budúceho roka presunie z centrály v Ottobrunne pri Mníchove do Manchingenu pri Ingolstadte okolo 2 500 pracovných miest. Tohtoročný zisk divízie by však mal byť minimálne na úrovni roka 2006.
Od roku 2008 by mal operatívny zisk zbrojárskej divízie každoročne vzrásť o 50 miliónov EUR. Kontinuálny rast sa očakáva aj pri tržbách. V minulom roku divízia zvýšila svoj obrat z 5,6 na 5,9 miliardy EUR. Vrátane tržieb z iných vojenských projektov dosiahol EADS v oblasti zbrojárstva obrat približne 10 miliárd EUR, čo je asi štvrtina z celkového obratu firmy. Tento podiel bude podľa Zollera dlhodobo rásť.
Zoller vidí potenciál predovšetkým v elektronickom vedení vojny, ako aj v celosvetovej bezpečnosti. Veľké zákazky sa pre EADS črtajú v súvislosti s digitálnymi vysielačkami pre nemeckú políciu, ako aj zosieťovaním všetkým požiarnych staníc vo Veľkej Británii. Hodnota projektu vo Veľkej Británii je okolo 200 miliónov GBP, v prepočte 9,8 miliardy SKK.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 02:26