StoryEditor

Sirotka: Zákonník práce neodráža potreby malých živnostníkov

30.05.2007, 16:45
Autor:
TASRTASR

Zákonník práce (ZP) nie je vhodný pre malých živnostníkov. Neodráža ich potreby a mal by byť aplikovaný v podnikoch s 20 a viac zamestnancami. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede prezident Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) Vladimír Sirotka.
"V malej firme by mal byť Zákonník práce spracovaný v duchu partnerstva, lebo v týchto firmách je zamestnávateľ často spoluzamestnancom," povedal Sirotka. Podľa asociácie je v novele ZP problémom hlavne znižovanie nadčasov. "Pokiaľ v zahraničí sú nadčasy len prídavkom k základnému platu, u nás sú základom zvyšovania platu," vysvetlil. Dôležité je aj znovuzavedenie inštitútu dohody o pracovnej činnosti, "nie však v rozsahu 10 hodín, ale minimálne 20, ako to bolo predtým."
Problémom je aj rozsah hodín v prípade dohody o vykonaní práce. Návrh v ZP je momentálne 350 hodín, podľa Sirotku by to malo byť až 500 hodín. Dôvodom je vykonávanie sezónnych prác, ktoré najčastejšie trvajú jeden kvartál, napríklad leto. Pri definícii závislej práce je podľa neho problémom hlavne fakt, že jej posudzovanie zostane len na inšpektoroch práce.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:13