StoryEditor

SNS: Ceny plynu a benzínu zvyšuje SPP a Slovnaft kvôli väčším ziskom

08.09.2005, 18:01
Autor:
TASRTASR

Zvyšovanie cien benzínu a plánované zvýšenie cien plynu nesúvisí podľa predstaviteľov Slovenskej národnej strany (SNS) so situáciou na svetových trhoch, ale so snahou Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a Slovnaftu získať neprimerané zisky.
"SNS má informácie, že ceny ropy a plynu v zmluve s Gazpromom sú približne o 20 % nižšie, než s akými kalkulujú SPP a Slovnaft," povedala dnes pred novinármi podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Vyzvala preto vládu SR, aby verejnosti odtajnila články tejto zmluvy, ktoré sa týkajú cien.
Podľa Belousovovej sa zvyšovanie cien plynu a benzínu odzrkadlí aj na cenách iných tovarov. Tvrdenia ministra financií Ivana Mikloša, ktorý to podľa nej odmieta, označila za absurdné.
Predseda SNS Ján Slota si tiež myslí, že sa cena benzínu odvíja "od niečoho úplne iného", ako od situácie na svetových trhoch. "Pre väčšinu ľudí je to už neúnosné," uviedol.
Slota pripomenul, že SNS bola od roku 1990 proti privatizácii tzv. strategických slovenských podnikov. "Všetko, čo funguje a čo je efektívne, predávame do zahraničia," vyhlásil šéf národniarov. Vláda podľa neho nemá vlastný program, ale "funguje na základe v zahraničí napísaného programu, ktorý nejde v prospech slovenského národa".
V prípade, že sa SNS dostane do vlády, chce presadzovať okamžité zastavenie privatizácie Slovenských elektrární, predĺženie činnosti elektrárne v Jaslovských Bohuniciach (aj napriek záväzkom voči EÚ), dostavbu elektrárne v Mochovciach a bude sa tiež usilovať o to, aby slovenská vláda získala majoritu v SPP, uzavrel Slota.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:31