StoryEditor

Do priemyselného parku Liptov prichádzajú najmä menší investori

17.10.2006, 13:30
Autor:
TASRTASR

Priemyselný park Liptov sa môže rozkladať na ploche niekoľko desiatok hektárov v katastroch mesta a obcí Liptovský Mikuláš, Závažná Poruba, Uhorská Ves a Beňadiková. Zástupcovia uvedených obcí založili na vytvorenie parku rovnomenné združenie. "Rozvinutiu investičnej výstavby v Priemyselnom parku Liptov čiastočne bránia vlastnícke vzťahy k pozemkom, lebo mnohé parcely by museli prípadní investori vykupovať od množstva vlastníkov," konštatoval zástupca prednostky Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši Ján Kuska.
Medzi potenciálnych investorov patria firmy, ktoré v týchto miestach už pracujú. Ide o zahraničné spoločnosti, drevospracujúci Swedwood a výrobcu obuvi Gabor. Okrem nich sídli v spomínanej lokalite viac ako desať ďalších menších firiem, ktoré zamestnávajú dovedna 230 ľudí. Ako uviedol Kuska, príprava parku sa urýchli potom, ako Beňadiková uzatvorí územnoplánovaciu dokumentáciu obce. Väčšia časť priemyselnej zóny má vybudovanú infraštruktúru, potrebné bude vyriešiť dopravu, podotkol Kuska. Park zahŕňa aj riešenie dopravy napojenie na diaľnicu D1, aby obce a mesto neboli v tomto smere zaťažené. Okrem toho je na tzv. zelených plochách potrebné dobudovať infraštruktúru. Chýba tu kanalizácia a čistiareň odpadových vôd pre priemyselné odpadové vody a väčšina týchto plôch nemá vybudované rozvody plynu a elektriny. Kapacitné možnosti elektriny, plynu i vody však toto územie má a súčasné rozvody končia na hraniciach týchto území, alebo vedú v ich tesnej blízkosti. Objekty po rozpade kožiarskych závodov a textilnej firmy Maytex, ktoré sa nachádzajú v tejto časti mesta, rozpredali ich vlastníci a budú v nich sídliť rôzne firmy. "Záujemcom o podnikanie v tejto zóne ponúkame pozemky, ktoré sú vysporiadané," informoval Kuska.
Priemyselný park, ktorý bol založený v roku 2002, zahŕňa územia existujúcich priemyselných podnikov na východnom okraji mesta Liptovský Mikuláš a v bývalej panelárni, kde vznikli mnohé úspešné súkromné firmy a niektoré existujúce sa rozvíjajú. Vyrábajú napríklad nábytok, obuv, strešné okná, sídlia tam mliekareň, strojárske a drevospracujúce podniky a mnohé ďalšie. Zvyšok priemyselného parku je určený na výstavbu "na zelenej lúke", dodal Kuska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 17:09