StoryEditor

Reuters: Slovenskí investori zostávajú napriek Ficovi pokojní

11.04.2006, 15:02
Autor:
TASRTASR
Robert Fico, muž, ktorý možno bude budúcim slovenským premiérom, prisľúbil, že zvráti reformy, ktoré viedli k hospodárskemu boomu, no investori nateraz zostávajú pokojní v nádeji, že "štekanie" ľavicového lídra je horšie, ako jeho "hryzenie", píše agentúra Reuters.

Robert Fico, muž, ktorý možno bude budúcim slovenským premiérom, prisľúbil, že zvráti reformy, ktoré viedli k hospodárskemu boomu, no investori nateraz zostávajú pokojní v nádeji, že "štekanie" ľavicového lídra je horšie, ako jeho "hryzenie". Napísala to v analýze tlačová agentúra Reuters.
Analytici a podnikateľské skupiny odmietajú brať Ficove sľuby pred predčasnými voľbami 17. júna za bernú mincu jeho konania. Ich prvým argumentom je, že Fico ako premiér bude menej radikálny ako počas predvolebnej kampane. Je totiž len malá pravdepodobnosť, že získa dostatok hlasov, aby vládol sám a bude potrebovať koaličných partnerov.
Pozorovatelia tvrdia, že Fico sa tiež bude snažiť vyhnúť tomu, aby urobil čokoľvek, čo spomalí hospodársky rast, pretože je ľahšie vládnuť v krajine so zdravou ekonomikou, ako v štáte, ktorý sa trápi.
"Politici nevyhnutne nerobia všetko, čo pred voľbami povedia, že budú robiť," povedal prezident Slovensko-rakúskej obchodnej komory Josef Altenburger. "Nie je vidno 180-stupňový obrat Slovenska. Nevidno dokonca ani 90-stupňový odklon," dodal.
Obdobne ako iné populistické subjekty v strednej Európe aj Ficov Smer zmiernil rétoriku a ponechal si dostatočný manévrovací priestor, aby mohol vycúvať zo svojich najradikálnejších návrhov, pokračuje Reuters.
Fico na nedávnom stretnutí so študentmi povedal, že radšej zostane v opozícii, ako by mal vymeniť svoje princípy za premiérske BMW so šoférom. Podľa Reuters to bol typicky zapálený prejav a charakteristicky bezobsažný. Líder Smeru sa zaviazal bojovať proti zníženiu daní, ktoré však nikto nenavrhol, a povedal len málo konkrétneho o možnom zvýšení daní, dodáva Reuters.
"Hovoril o zrušení rovnej dane," skonštatoval Ron Surbey, právnik z právnickej kancelárie White and Case, ktorá dohaduje investičné kontrakty s vládou. "Nie je to také zásadné, ako to znie, pretože tvrdí, že chce zvýšiť daň z príjmu najviac zarábajúcich a nie zvýšiť daň zo zisku spoločností. Daň zo zisku spoločností je to, o čo sa investori zaujímajú najviac," pokračoval.
Ficove plány na opätovné zavedenie zdanenia dividend a zvrátenie liberalizácie trhu práce znepokojujú niektorých podnikateľov. Tvrdia však, že lacná pracovná sila Slovenska a jeho blízkosť ku kľúčovým trhom EÚ robia krajinu stále atraktívnou pre investície.
"Sme presvedčení, že Slovensko bude aj po voľbách naďalej dobré miesto pre investovanie," skonštatoval riaditeľ Americkej obchodnej komory na Slovensku Jake Slegers.
Jeden vysokopostavený západný diplomat uviedol, že podnikateľské kruhy podporujúce Smer tlačia na Fica, aby zmiernil svoju rétoriku a nezničil plody uplynulých rokov. Rizikom je, že Ficova vláda by mohla skôr spomaliť ako vykoľajiť hospodársky rast.
Podľa analytikov pôjde v nadchádzajúcich slovenských voľbách o ekonomiku a v tejto súvislosti Fico vysiela signály, že sa usilovne snaží zbaviť imidžu nepriateľa veľkých firiem a akýchkoľvek reforiem, uzatvára svoju analýzu agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:14