StoryEditor

Analytici očakávajú výmenu korún za eurá pri kurze 32,39 SKK/EUR

07.06.2007, 11:36
Autor:
SITASITA

Podľa priemerného odhadu analytikov by sa mohli koruny zamieňať za eurá pri kurze 32,39 SKK/EUR. Odhad platí pre termín prijatia eura od roku 2009 a vyšiel po vypočítaní priemeru odhadov ekonomických analytikov, ktorí sa zúčastnili májového prieskumu Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) a Klubu ekonomických analytikov. "Ich odhady sa pohybovali v rozpätí od 31,00 SKK/EUR do 33,60 SKK/EUR. Koruna by mala podľa analytikov posilňovať ešte v tomto roku, na konci ktorého očakávajú v priemere kurz 32,68 SKK/EUR," informoval Peter Goliaš z INEKO.
Pravidelný prieskum v máji ďalej potvrdil rastúce šance Slovenska na prijatie eura od januára 2009. Oproti aprílu stúpli o 1 % na doteraz najvyššiu úroveň 77 %. Stalo sa tak najmä vďaka miernemu zlepšeniu vyhliadok na splnenie kritéria pre deficit verejných financií, ktoré stúpli z aprílových 79 % na májových 82 %. Deficit verejných financií za rok 2007 vrátane vplyvu dôchodkovej reformy by mal pritom dosiahnuť podľa priemerného odhadu 2,9 % HDP. Odhady plnenia kritérií pre infláciu a kurzovú stabilitu ostali v zásade nezmenené, keď inflácia v rozhodujúcom období by mala dosiahnuť 2 % a referenčná inflácia 2,7 %. V prípade údaja o inflácii pritom ide o priemernú 12-mesačná infláciu ku koncu marca 2008. Odhad referenčnej inflácie je pritom 1,5 % nad priemerom troch najlepších krajín EÚ.
Ako ďalej informoval Goliaš, z 18 analytikov, ktorí v máji odhadovali pravdepodobnosť vstupu do eurozóny, je 17 presvedčených, že Slovensko vstúpi do eurozóny v stanovenom termíne, jeden analytik dodržaniu termínu neverí. Za najrizikovejší faktor pritom považujú analytici podľa svojich komentárov dodržanie kritéria deficitu verejných financií (VF), kde na výdavkovej strane rozpočtu môže narobiť problémy sektor zdravotníctva. "Po počiatočnom trochu slabšom rozbehu hotovostných príjmov sa situácia v apríli zlepšila. Technicky by sa tak deficit VF nemal mať problém zmestiť do 3 % HDP. Naďalej však pretrváva riziko, že skryté dlhy (zdravotníctvo) by sa mohli preklasifikovať na výdavky roka 2007 a ohroziť tak splnenie tohto kritéria pri samotnom hodnotení. Deficit VF tak už pol roka ostáva najrizikovejším ukazovateľom pre prijatie eura," komentoval vývoj Viliam Pätoprstý z UniCredit Bank.
Stále väčší rozruch je aj okolo kritéria kurzovej stability, aj keď špekulácie okolo zúženia fluktuačného pásma na +/- 2,25%, sú podľa Mareka Gábriša z ČSOB neopodstatnené. "Celkovo sa domnievam, že krajina formálne kritérium kurzovej stability splní," myslí si Gábriš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:23