StoryEditor

ĽS-HZDS nepredpokladá zníženie percenta valorizácie dôchodkov

04.04.2007, 08:15
Autor:
TASRTASR

Otázku zmeny spôsobu valorizácie dôchodkov nepovažuje ĽS-HZDS momentálne za adekvátnu, pretože ešte len bude predmetom koaličných rokovaní. Zníženie tohto percenta však nepredpokladá. Na dnešnej tlačovej konferencii, ktorej témou bola v pondelok zverejnená analýza vplyvov zavedenia 2. kapitalizačného piliera na hospodárenie Sociálnej poisťovne, to uviedol štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Peter Sika.
"Ani jeden z tých návrhov, ktorý je v analýze, nie je zatiaľ v legislatívnom procese, je to skutočne len návrh," zdôraznil Sika. "Bude to predmetom rokovaní, zatiaľ k tejto otázke nedávam jednoznačné stanovisko."
Sika tiež prezentoval stanovisko ĽS-HZDS k vstupu a výstupu z druhého dôchodkového piliera - hnutie je podľa neho za dobrovoľný vstup do druhého piliera pre tých, ktorí vstupujú na trh práce prvýkrát. "Myslíme si, že by to malo byť dobrovoľné už len z toho dôvodu, že všetci občania, ktorí mali možnosť vstúpiť do druhého piliera si mohli dobrovoľne a slobodne vybrať, či do neho vstúpia. Preto by túto možnosť mala mať aj mladá generácia," konštatoval Sika.
Podľa jeho slov ĽS-HZDS nepredpokladá v tomto volebnom období zvyšovanie veku odchodu do dôchodku. "Ide o dlhodobé opatrenie, čiže do budúcnosti to bude musieť prejsť diskusiou a analýzou," uzavrel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:56