StoryEditor

Nemecký DaimlerChrysler sa zaoberá predajom americkej dcéry Chrysler

30.10.2006, 07:19
Autor:
TASRTASR

Vedenie koncernu DaimlerChrysler sa znovu zaoberá alternatívami predaja svojej americkej dcéry Chrysler. Kedysi tretia najväčšia automobilka USA sa znovu dostala do veľkých problémov. Informuje o tom v najnovšom vydaní nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel, ktorý vyjde v pondelok.
Cituje nemenovaného predstaviteľa koncernu, ktorý údajne povedal: "Boli by sme skutočne ľahkovážni, keby sme sa nezaoberali scenármi, ako sa zbaviť Chrysleru."
Daimler sa niekoľko rokov úporne usiloval o ozdravenie americkej dcéry, ale všetko úsilie prinieslo len malý efekt.
Špekulácie o predaji Chrysleru sa začali častejšie objavovať potom, čo finančný šéf DaimlerChrysleru Bodo Uebber počas telefonickej tlačovej konferencie v stredu minulý týždeň odmietol odpovedať na otázky, či sa uvažuje o predaji Chrysleru.
Americká dcéra však v 3. štvrťroku zaťažila bilanciu koncernu stratou 1 miliardy EUR, v prepočte takmer 36,4 miliardy SKK. V dôsledku poklesu odbytu sa nahromadili veľké množstvá nových automobilov, takže koncern musel pristúpiť k drastickému zníženiu výroby.
Vedenie koncernu oznámilo, že začína analyzovať situáciu v Chrysleri a pripravovať opatrenia na jej zlepšenie. Opatrenia zverejnia až na budúci rok.
Terajší šéf DaimlerChrysleru Dieter Zetsche ako šéf Chrysleru už pred niekoľkými rokmi zatvoril viaceré jeho závody a zrušil v nich viac ako 26 000 miest. Vtedy sa predpokladalo, že Chrysler bude viac rokov v poriadku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:55