StoryEditor

V Siemense vraj o podplácaní vedeli všetci okrem upratovačiek

18.12.2006, 06:48
Autor:
TASRTASR

Predseda dozornej rady Siemensu Heinrich von Pierer striktne odmietol svoju abdikáciu v súvislosti s úplatkárskou aférou okolo koncernu. "Neodstúpim," povedal Pierer nedeľníku Welt am Sonntag. "Takéto niečo vôbec neprichádza do úvahy, pretože si nemám čo vyčítať." Dodal, že vedenie podplácanie vždy odmietalo a aj pri objasňovaní aféry postupuje nekompromisne.
Expert na korupciu a spoluzakladateľ Transparency International Michael J. Hershman, ktorého Siemens požiadal o pomoc, ráta so zdĺhavým vyšetrovaním. "Zatiaľ ani nevieme, kto je vinník a kto obeť." Dodal, že v tejto chvíli dokonca nie je schopný povedať ani to, k akým kriminálnym činom došlo. Kým začne celej afére rozumieť, môže to trvať celé mesiace. "Ak pri svojej práci narazím na slabé miesta, okamžite Siemensu odporučím opatrenia, ako by sa dali odstrániť, a nebudem čakať až na predloženie záverečnej správy." Dozorná rada Siemensu požiadala Hershman, aby jej pomohol pri zlepšení kontrolného systému v koncerne.
V poslednom čase sa stále viac množia obvinenia smerujúce do najvyšších kruhov koncernu. "Od istého stupňa vedel každý, čo sa deje," uviedol obhajca zatknutého hlavného účtovníka komunikačnej divízie Com Steffen Ufer pre berlínsky Tagesspiegel. "Boli ľudia, ktorí priamo od môjho mandanta žiadali, aby prižmúril oči. Je isté, že v tomto koncerne takmer každý - možno okrem upratovačky - vedel o tom, že sa vyplácajú nezákonné provízie." Ufer však výslovne zdôraznil, že jeho mandant nespomenul Pierersovo meno. Pre agentúru DPA v sobotu povedal, že jeho klient neobvinil Pierera "priamo, ani nepriamo, a už vôbec nespomenul jeho meno".
Podľa právnika sa hlavný účtovník divízie Com nedopustil ani sprenevery. "To je hlúposť. Všetko to bolo v záujme firmy." Podľa neho by jeho konanie bolo možné skôr kvalifikovať ako podplácanie a daňový podvod, alebo ako napomáhanie pri týchto činoch. Ufer dodal, že prax Siemensu pri získavaní veľkých kontraktov v Afrike, Ázii a východnej Európe sa nijako nelíšila od praxe ostatných koncernov.
Finančný časopis Focus priniesol informáciu, podľa ktorej o podivných finančných tokoch ešte pred vypuknutím škandálu vedeli aj bývalý finančný riaditeľ Heinz-Joachim Neubürger, ako aj bývalý predseda dozornej rady Karl-Hermann Baumann. Focus s odvolaním sa na zdroj z koncernu tvrdí, že audítorská spoločnosť KPMG oboch najneskôr v roku 2004 informovala o podozrivých praktikách.
Mníchovská prokuratúra predpokladá, že okolo tucta podozrivých spreneverilo asi 200 miliónov EUR, čo je v prepočte takmer 7 miliárd SKK. Tieto peniaze potom použili v zahraničí na podplácanie. Podľa doterajšieho vyšetrovania sú zatiaľ podozrivé platby uskutočnené za posledných 7 rokov v hodnote 420 miliónov EUR. Podľa finančného šéfa Siemensu Joe Kaesera nemuseli všetky tieto peniaze skončiť v čiernych fondoch. Ide o podozrivé platby za poradenské služby, u ktorých sa musí prešetriť ich ďalší tok. Výsledkom doterajšieho vyšetrovania je, že Siemens odhaduje, že bude musieť zaplatiť daňový nedoplatok vo výške 168 miliónov EUR. Koncern tiež korigoval svoj zisk v obchodnom roku 2005/06 (do 30. septembra) z 3,106 miliardy na 3,033 miliardy EUR.
V utorok sa korupčná aféra po prvý raz dotkla aj vedenia koncernu, keď polícia zatkla člena predstavenstva Thomasa Ganswindta. Bývalý člen predstavenstva totiž pri vypočúvaní uviedol, že Ganswindt vedel o nezákonných praktikách už od roku 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:29