StoryEditor

Mikloš: Plnenie maastrichtských kritérií je dôležité aj pre ekonomický rast

17.01.2006, 12:42
Autor:
TASRTASR

Plnenie maastrichtských kritérií nie je dôležité len pre vstup do eurozóny, ale aj pre zabezpečenie dlhodobého a zdravého ekonomického rastu. Uviedol to na dnešnom 11. ekonomickom fóre Euromoney minister financií SR Ivan Mikloš. Na splnenie týchto kritérií je podľa neho potrebný zdravý ekonomický rast podporený štrukturálnymi reformami.
Minister prezentoval aj skúsenosti Slovenska z nedávneho vstupu krajiny do Mechanizmu výmenných kurzov (ERM II). "Vstup do ERM II nastavil užšie hranice pre fiškálnu a menovú politiku Slovenska," konštatoval Mikloš. "Národná banka Slovenska odhaduje, že členstvo v eurozóne by mohlo viesť k až o jedno percento vyššiemu rastu, ako keby sme v eurozóne neboli, a to najmä preto, že pre ekonomiku a podniky sa vytvoria stabilnejšie podmienky," konkretizoval minister. Podľa neho je najdôležitejším faktorom menová stabilita, pretože Slovensko je otvorená ekonomika a každý neočakávaný pohyb kurzu znamená pre vývozcov a dovozcov nepredvídateľné zmeny v ich podnikaní. "Vyššia stabilita kurzu by znamenala omnoho stabilnejšie prostredie, možnosť predvídania a menej výkyvov," uviedol pre TASR Mikloš. Ďalším významným efektom pre otvorenú ekonomiku je zníženie transakčných nákladov najmä podnikateľov pri výmene domácej meny za euro.
Mikloš sa neobáva, že by rast miezd mal predbehnúť produktivitu práce a tlačiť tak na zvýšenie inflácie. "Vývoj v posledných 15 rokoch ukazuje, že k takémuto stavu dochádzalo len výnimočne a ani do budúcnosti neočakávam rýchlejší rast miezd pred produktivitou práce," povedal minister.
Mikloš sa na konferencii dotkol aj otázky pokračovania reforiem po voľbách na jeseň tohto roka. Uviedol, že nie všetky opozičné strany sú proti reformám, a pripomenul, že podľa prieskumov je väčšina obyvateľov Slovenska za ich pokračovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:35