StoryEditor

Výstražný štrajk leteckých opravárov v B. Bystrici nenaplnil ich požiadavky

25.08.2005, 14:21
Autor:
TASRTASR

Ani dnešný výstražný hodinový štrajk zamestnancov štátneho podniku Letecké opravovne Banská Bystrica (LOBB) proti neriešeniu zložitej ekonomickej situácie a avizovanému hromadnému prepúšťaniu k 1. októbru 2005 nepriniesol splnenie požiadaviek odborárov. Zvažovaný neobmedzený ostrý štrajk však odložia na koniec septembra 2005.
Riaditeľ podniku Dušan Tury im totiž prisľúbil, že manažment aj v spolupráci s úradom práce podnikne kroky, ktoré by mohli redukovať počet 42 pracovníkov navrhovaných na prepustenie. Zabezpečí napríklad rekvalifikáciu niektorých zamestnancov. Odborári však odmietajú hromadné prepúšťanie, sú ochotní akceptovať prepustenie maximálne 20 ľudí.
Predseda Výkonného výboru Odborového zväzu zamestnancov obrany Marián Lacko požiada ministra obrany Juraja Lišku o urgentné prijatie v záujme riešenia terajšieho stavu v LOBB.
Do ostrého štrajku sa zapojilo 62 zo súčasného celkového počtu 169 zamestnancov podniku.
"V snahe získať robotu a zamedziť tým prepusteniu štvrtiny z terajších zamestnancov sme v stredu rokovali s generálnym riaditeľom sekcie výzbroje Ministerstva obrany (MO) SR Ivanom Chylom. Prácu nám však nevie zabezpečiť ani na rok 2006. Armáda prisľúbila zatiaľ zákazky asi za 10 miliónov Sk a civilné zákazky máme plánované za ďalších 10 miliónov Sk. Podnik potrebuje výrobu za 150 miliónov Sk," povedal šéf odborov v LOBB Rudolf Porubský. Pripomenul, že odbory nesúhlasia ani s návrhom pripravovanej zmeny organizačnej štruktúry podniku.
Prepúšťanie zamestnancov je podľa riaditeľa LOBB Dušan Turyho iba jedným z komplexu radikálnych opatrení, ktoré nový manažment od nástupu v máji 2005 realizuje vo všetkých oblastiach s cieľom riešiť problémy naakumulované z minulosti. Zdedil firmu s absolútnou prezamestnanosťou, technicky zastaranými strojmi z 50. rokov minulého storočia, predimenzovanými výrobnými priestormi a kapacitami. Udržať podnik a produkciu v dnešnom rozsahu v budúcnosti je nereálne. "Súčasným požiadavkám nevyhovuje ani profesijné zloženie zamestnancov, ktorí sú úzko špecializovaní na poskytovanie služieb pre ozbrojené sily. Aj po rozbehnutí nových výrob je potrebná ich rekvalifikácia," zdôraznil riaditeľ.
Predpokladá, že na rok 2006 by mohli z MO SR získať kontrakt pre klasické opravy za 10 miliónov Sk, čo je mizivá čiastka oproti minulým rokom. "V súčasnosti máme rozpracovaných viac aktivít v oblasti civilnej produkcie, lebo väčšiu pomoc od zakladateľa neočakávame. Vyplýva to z objektívnej situácie. Opravy pre ozbrojené sily v takom rozsahu ako v minulosti nemôžeme poskytovať, lebo technika je dnes úplne iná. Naše terajšie služby rezort obrany nepotrebuje," poznamenal Tury. Dodal, že v tomto roku majú síce nakontrahované zákazky za 115 miliónov Sk, ale takmer za 80 miliónov Sk subdodávateľom a kooperantom. Takže pridaná hodnota vytvorená v podniku je veľmi nízka.
"O odstúpenie z postu riaditeľa ma odborári oficiálne nepožiadali. Ich nátlakové akcie nie sú zamerané proti manažmentu. Deklarovali mi dokonca podporu vzhľadom na krátkosť pôsobenia vo funkcii. Uvedomujú si, že za súčasný stav je zodpovedné predchádzajúce vedenie," uviedol Tury.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 05:14