StoryEditor

Predaj aktív zbankrotovaného Jukosu sa začne v marci

21.02.2007, 10:57
Autor:
SITASITA

Konkurzný správca zbankrotovanej ruskej ropnej firmy Jukos Eduard Rebgun uskutoční prvú aukciu zostávajúcich aktív spoločnosti v marci, informoval o tom komisia veriteľov v stredajšom vydaní novín Rossijskaja Gazeta. Oznámenie však neobsahovalo žiadne ďalšie detaily. V utorok sa stretli veritelia spoločnosti a rozhodli o základných princípoch procesu aukcie.
Ruský plynárenský monopol Gazprom a štátna ropná firma Rosnefť sa pokladajú z hlavných uchádzačov o aktíva Jukosu, ktoré chce štát predať v dražbe, aby získal viac ako 26 mld. USD naspäť za nezaplatené dane. Záujem prejavil aj americký ropný gigant Chevron a iné veľké medzinárodné spoločnosti.
Podľa nemenovaného zdroja blízkeho komisii veriteľov prvé aktíva, ktoré budú na dražbe ponúkané, sú minoritné podiely firmy Jukos v spoločnosti Rosnefť a v GazpromNefť, ktorá je ropnou divíziou Gazpromu. Predajná cena obidvoch podielov by mala byť mierne nad súčasnou trhovou hodnotou, dodal zdroj. Podiel Jukosu vo firme Rosnefť vo výške 9,4 % by mal byť ponúkaný na predaj za 6,87 mld. USD a 20-percentný podiel v GazpromNefti za zhruba 4 mld. USD.
Zvyšné aktíva Jukosu zahŕňajú dve produkčné divízie Tomsknefť a Samara, ktoré boli predbežne ocenené na 22 mld. USD. Jukos tiež vlastní päť rafinérií a stredne veľké aktíva v plynárenskom a elektrárenskom sektore.
Jukos, kedysi najväčšia ruská ropná spoločnosť, sa dostal do problémov, keď mu ruské daňové úrady vyrubili pohľadávku za nezaplatené dane. Jukos potom v decembri 2004 prišiel v nútenej aukcii o svoju hlavnú produkčnú divíziu Juganskneftegaz, ktorú získala spoločnosť Rosnefť. Vlastníci spoločnosti Michail Chodorkovský a Platon Lebedev boli v roku 2005 vzatí do väzby za podvod a daňové úniky. Moskovský konkurzný súd 1. augusta minulého roka vyhovel žiadosti konkurzného správcu a vyhlásil bankrot Jukosu.
Jukos v roku 2002 získal 49-percentný balík akcií slovenskej spoločnosti Transpetrolu za 74 mil. USD. Slovensko si ponechalo v prepravcovi ropy majoritný 51-percentný podiel a snaží sa získať naspäť predaných 49 % akcií.

(1 USD = 26,108 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 17:31