StoryEditor

Ázijské krajiny s vysokými devízovými rezervami budú investovať v zahraničí

17.10.2006, 10:30
Autor:
TASRTASR

Ázijské krajiny s vysokými devízovými rezervami sa javia ako veľkí potenciálni investori v zahraničí. Vlani Čína, India, Kórejská republika a niektoré ďalšie krajiny juhovýchodnej Ázie vložili do podnikov v cudzine 68 miliárd USD, v prepočte takmer 2 bilióny SKK. Uviedol to orgán Spojených národov pre obchod a rozvoj vo výročnej Správe o investovaní v roku 2005.
Vysoké rezervy umožňujú ázijským spoločnostiam, aby sa dôraznejšie usilovali o získanie akvizícií na iných kontinentoch, ako aj nové zdroje surovín, ktoré potrebujú na zabezpečenie ďalšieho silného rastu národných ekonomík regiónu.
Správa poukazuje na Čínu, ktorej vláda zvažuje návrhy na založenie investičného fondu, kam by presunula časť devízových rezerv štátu. V týchto dňoch by mali dosiahnuť bilión USD.
Správa uvádza, že Čína môže začať robiť to, čo Japonsko v 80. rokoch minulého storočia. Japonské firmy využili vysoké devízové rezervy krajiny a začali prenikať do ostatných častí sveta.
Čína sa už prepracovala na 17. miesto medzi najväčšími investorskými krajinami a podľa autorov správy jej úloha v budúcnosti v tejto oblasti zrejme ešte vzrastie.
Napríklad jedna investorská skupina so sídlom v Hongkongu kúpila centrum Bank of America v San Francisku za miliardu USD. Taiwanský BenQ kúpil vlani od Siemensu divíziu mobilných telefónov a indická skupina Tata prevzala britskú chemickú firmu Brunner Mond.
Číňania vlani zaplatili v zahraničí 4,2 miliardy USD za firmu PetroKazakhstan so sídlom v Kanade. Akvizícia bola začlenená do štátneho koncernu China National Petroleum Corp. Bola to ich najnákladnejšia operácia v cudzine.
Správa o priamych zahraničných investíciách uvádza, že vlani dosiahli na svete objem 916 miliárd USD a boli o 29 % vyššie než v roku 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. jún 2024 23:43