StoryEditor

Nemecko je najväčším čistým platcom do EÚ

18.10.2005, 11:08
Autor:
TASRTASR

emecko zostáva s veľkým odstupom najväčším čistým platcom do Európskej únie (EÚ), hoci konjunktúra v tejto najväčšej európskej ekonomike sa sotva hýbe z miesta. Rastúce írske národné hospodárstvo, o ktorého miere rastu môže Nemecko iba snívať, je naďalej "zásobované" miliardami z Bruselu.
Nemecko zostáva hlavným sponzorom EÚ. V roku 2004 prišlo od nemeckých daňových poplatníkov do Bruselu 7,1 miliardy EUR, v prepočte 275,8 miliardy SKK, informoval Inštitút nemeckého hospodárstva (IW). V roku 2003 bol rozdiel medzi tým, čo Nemecko poukázalo do Bruselu, a platbami z EÚ pre Nemecko dokonca 7,6 miliardy EUR.
Podľa IW je pritom pozoruhodné, že platby z balíka EÚ pre Nemecko sa v minulom roku zvýšili o 1 miliardu EUR, platby do Bruselu však stúpli o 500 miliónov EUR. Podstatnú časť finančnej pomoci EÚ vo výške dohromady 650 miliónov EUR dostali východonemecké spolkové krajiny.
Druhým najväčším sponzorom EÚ je Francúzsko. Francúzi so saldom 3 miliardy EUR však nepoukázali ani polovicu nemeckého príspevku. Platby druhého a tretieho čistého platcu, tretím je Taliansko s 2,9 miliardy EUR, aj dohromady sa len zďaleka približujú platbám Nemecka.
Na štvrtom a piatom mieste podľa štatistiky Európskej komisie (EK) nasledujú Veľká Británia s 2,8 miliardy EUR a Holandsko s 2 miliardami EUR. Prerátané na výkonnosť vlastného hospodárstva je Holandsko s 0,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) najväčší sponzor EÚ.
Informovala o tom internetová stránka www.manager-magazin.de
(1 EUR = 38,839 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:29