StoryEditor

Strany bojujú o 1. máj

30.04.2007, 00:00
Najsilnejšia vládna strana Smer-SD chce zajtrajší Sviatok práce využiť na prezentáciu novely Zákonníka práce, líder opozície SDKÚ-DS ho ide oslavovať ako deň vstupu Slovenska do Európskej únie.

Medzi politickými stranami sa rozpútal boj o 1. máj. Kým najsilnejšia vládna strana Smer-SD chce zajtrajší Sviatok práce využiť aj na prezentáciu novely Zákonníka práce, líder opozície SDKÚ-DS ho ide oslavovať ako deň vstupu Slovenska do Európskej únie. "Po dlhých debatách ako uchopiť Sviatok práce je toto príležitosť, ako v minulosti zdeformovaný sviatok zmodernizovať," hovorí poslankyňa SDKÚ Tatiana Rosová.
Fico: Nie je to hanba
Smer začal s prvomájovými oslavami už cez víkend. Predseda strany a vlády Robert Fico pomáhal pri stavaní tradičného mája v bratislavskom Ružinove. "Nevidím dôvod, aby sme sa k 1. máju ako sviatku práce neprihlásili. Snáď sa nebudeme hanbiť za to, že máme 1. máj," vyhlásil Fico. Na zajtra Smer zorganizoval päťdesiatku rôznych kultúrno-spoločenských podujatí na celom Slovensku. Účet strany za prvomájové aktivity? Zhruba 800-tisíc korún.
Potlesk ako súhlas?
Na stretnutiach s občanmi bude dominovať téma chystaných zmien v Zákonníku práce. Už v sobotu Fico na mítingu presviedčal, že navrhovateľom nejde o nič iné ako o posilnenie postavenia zamestnancov. Podľa politológa Petra Horvátha ide o zastierací manéver typický pre strany pri moci k téme, ktorá rozvírila hladinu diskusií. "Predstavitelia strany niečo k tomu povedia, ľudia im zatlieskajú a Smer to bude prezentovať ako súhlas verejnosti. Od serióznej verejnej diskusie to má ďaleko."
Inú predstavu o 1. máji má opozičná SDKÚ-DS. Tá dokonca prišla s návrhom, aby 1. máj bol pamätným Dňom pristúpenia SR k Európskej únii. "Chceme tento deň aktualizovať ako oslavu dňa vstupu do únie, ktorý nám priniesol množstvo pracovných príležitostí," hovorí predkladateľka návrhu poslankyňa Tatiana Rosová. Politici SDKÚ plánujú na zajtra bicyklovú túru po dunajskej hrádzi, Partizánska lúka v hlavnom meste zasa bude patriť akciám rodín s deťmi. Prvomájové podujatia naplánovala strana aj v ďalších krajských mestách.
Za voličmi sa 1. mája vyberie aj líder SMK Pál Csáky - najskôr sa zúčastní na futbalovom zápase v Dolnom Štále, ktorý zorganizovala strana, zvyšok sviatku má stráviť na Komárňanských dňoch pod záštitou mesta.
Svoje akcie bude mať zajtra aj koaličná ĽS-HZDS. "Pôjde o stavanie májov a ľudové veselice," povedala hovorkyňa strany Mária Babinská.

Ako vznikal Sviatok práce
Za štátny sviatok bol u nás vyhlásený po vzniku ČSR v roku 1919. V tento deň si pripomíname všeobecný štrajk robotníkov z amerického Chicaga z roku 1886 za 8-hodinový pracovný čas. Po Chicagu, kde od ulíc vyšlo 40-tisíc robotníkov a boli políciou krvavo potlačení, sa zdvihla vlna demonštrácií na celom území USA. Medzinárodným sviatkom pracujúcich sa 1. máj stal po kongrese II. Internacionály v roku 1889 v Paríži. U nás sa prvomájové oslavy najskôr niesli v duchu boja proti nezamestnanosti, zhoršovaniu postavenia pracujúcich, ale aj na protest proti fašizmu a vojne. Po nástupe komunistického režimu sa tento deň stal významným prostriedkom na pretláčanie socialistickej ideológie na verejnosti. Organizovali sa masové pochody pred tribúnami, na ktorých rečnili predstavitelia vtedajšej moci. Účasť na oslavách bola prakticky povinná - typické boli rôzne transparenty a mávadlá.

01 - Modified: 2003-05-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci môžu študovať MBA už aj v Brne 02 - Modified: 2003-05-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kariérové plánovanie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:47