StoryEditor

Saudská Arábia chce spolupracovať s Ruskom aj v jadrovej energetike

15.02.2007, 12:10
Autor:
TASRTASR

Saudská Arábia je pripravená spolupracovať s Ruskom v jadrovej energetike a vo vojenskej oblasti. V Rijáde to v stredu, dva dni po návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Saudskej Arábii, vyhlásil minister zahraničných vecí kráľovstva Saud al-Fajsal.
Predstavitelia štátov združených v Rade pre spoluprácu arabských krajín Zálivu (GCC), v ktorej sú spolu so Saudskou Arábiou aj Bahrajn, Omán, Katar, Kuvajt a Spojené arabské emiráty, chcú v dohľadnom čase navštíviť sídlo Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vo Viedni, aby tam prerokovali zámer výstavby jadrových elektrární.
Vedenie GCC po prvýkrát informovalo o plánoch stavať na svojom území jadrové reaktory v decembri minulého roku, ale zatiaľ ich nešpecifikovalo.
Saudskoarabský minister zahraničných vecí povedal, že "neexistujú prekážky, ktoré by bránili obom krajinám v spolupráci v jadrovej energetike a vo vojenskej oblasti".
GCC založili v máji 1981. Jedným z jej najbližších cieľov je vybudovanie ekonomickej zóny, v ktorej by bola zavedená aj spoločná mena.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:16