StoryEditor

Štát nebude musieť samosprávam doplácať výpadok príjmov

01.08.2005, 18:43
Autor:
TASRTASR

Územné samosprávy by mali získať z výberu dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) viac, ako sa pôvodne očakávalo. Preto nebudú potrebovať kompenzácie zo štátneho rozpočtu. Pre TASR to potvrdil hovorca Ministerstva financií (MF) SR Peter Papanek.
Výber DPFO je podľa údajov, ktoré dnes zverejnilo MF SR, už k 31. júlu 2005 vyšší ako suma plánovaná na celý rok. Ku koncu júla prišlo do štátneho rozpočtu z DPFO 2,23 miliardy Sk, čo je 108,4 % celoročného plánu. Do štátneho rozpočtu však v tomto roku smeruje iba 6,2 % z celkového výberu DPFO, ostatok je príjmom samospráv. Obciam patrí 70,3 % tejto dane, vyšším územným celkom zostávajúcich 23,5 %. Aj tie by teda mali mať príjmy o minimálne 8,4 % vyššie.
Ak by výber DPFO nedosiahol očakávanú úroveň, štát by musel doplácať, keďže územným samosprávam garantoval minimálne 31,36 miliardy Sk. Už teraz však majú nárok na približne 34 miliárd Sk.
To, že samosprávy by mali dostať viac, potvrdil TASR aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora. Vývoj považuje za pozitívny, upozorňuje však, že mestá a obce sa nebudú vďaka tomu topiť v blahobyte. "Prešli na nás mnohé kompetencie, ktoré si vyžiadali napríklad aj zvyšovanie dane z nehnuteľností. Dotklo sa nás aj zvýšenie DPH na 19 %, či tuhá zima a s ňou súvisiace predĺženie vykurovacej sezóny," povedal Sýkora.
DPFO je z väčšej časti príjmom územných samospráv od januára tohto roka. Obciam patrí 70,3 % tejto dane, vyšším územným celkom zostávajúcich 23,5 %. Najdôležitejším kritériom pri rozdelení výnosu dane medzi obce je so 40-% váhou počet žiakov, resp. detí základných umeleckých škôl, materských aj základných škôl zriadených obcou. Pri VÚC je kritériom s najvyššou 32-% váhou počet obyvateľov, ktorí dovŕšili 62 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:33