StoryEditor

Investičný program s objemom 500 miliárd reálov má oživiť brazílsku ekonomiku

23.01.2007, 08:38
Autor:
TASRTASR

Pokrivkávajúcu brazílsku konjunktúru má oživiť prezidentov investičný program v hodnote 500 miliárd brazílskych reálov (BRL), čo je v prepočte 6 biliónov SKK. "Program urýchlenia rastu" dnes verejnosti predstavil brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.
S programom oboznámil aj viacerých predstaviteľov brazílskej politiky. Do roku 2010 by sa kombináciou verejných a súkromných zdrojov malo vynaložiť na energetiku, logistiku, bytovú výstavbu a mestskú kanalizáciu celkovo až 500 miliárd BRL. Prezident menoval aj päť skupín opatrení, ktoré by sa mali sústrediť na investície do infraštruktúry, na financovanie a úverovanie, do inštitucionálneho rozvoja, znižovania daní, ako aj do dlhodobých opatrení výdavkovej politiky.
"Prišiel čas prekonať prekážky a ísť za hranice," uviedol bývalý odborársky predák v televíznom prejave. Brazília ako najväčšia latinskoamerická krajina dosiahla v uplynulom roku ekonomický rast na úrovni 2,5 %, čo ju v juhoamerickom rebríčku zaradilo na predposlednú priečku pred najchudobnejšiu krajinu Haiti. Počas prvých štyroch rokov úradovania prezidenta Lulu rástlo brazílske hospodárstvo v priemere o 2,6 % ročne. Jeho nový program by mal zvýšiť ročný ekonomický rast až na 5 %.
"Programom chcem motivovať všetky sektory, aby sa zúčastnili na raste, ktorý nemôže byť izolovanou akciou vlády," uviedol prezident. "Dejiny Brazílie dosiaľ takéto masívne verejné investície nepoznali," dodal k programu Lula. Nový úmysel prezidenta predstavuje výrazný obrat v porovnaní s jeho predchádzajúcim funkčným obdobím, keď minister financií Antonio Palocci úzkostlivo strážil výdavkovú disciplínu. V novom funkčnom období prezidenta by mal pôvodný cieľ hospodárskej stability nahradiť ekonomický rast spojený s tvorbou nových pracovných miest.
Podrobnejšie informácie o programe zatiaľ nie sú k dispozícii, všeobecne bol však prijatý skepticky. Prezident združenia pre infraštruktúru a priemysel Paulo Godoy považuje program za principiálne dobrú iniciatívu, ale ani zďaleka nie postačujúcu. Podľa neho investorom v Brazílii najviac chýbajú jasné pravidlá podnikania.
Prvý prezident krajiny z radov robotníckej triedy Luiz Inácio da Silva, prezývaný Lula, bol do funkcie prezidenta druhýkrát inaugurovaný 1. januára 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:35