StoryEditor

Pre V. Putina zvýšenie HDP na dvojnásobok už nie je hlavným cieľom

23.11.2005, 11:47
Autor:
TASRTASR

Kremeľ zmenil poradie priorít vo svojej hospodárskej politike. Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru. Prezidentovi Vladimirovi Putinovi už nejde o to, aby sa hrubý domáci produkt (HDP) Ruska do roku 2010 v porovnaní s rokom 2002 zvýšil o 100 %. Hlavný dôraz začal klásť na realizáciu veľkých sociálnych projektov. Tento názor vyslovil prezidentov poradca pre ekonomiku Andrej Illarionov.
Posledné personálne zmeny v ruskej vláde, keď prezident vymenoval za vicepremiérov exšéfa svojej administratívy Dmitrija Medvedeva a ministra obrany Sergeja Ivanova, naznačujú, že v nadchádzajúcom čase sa budú riešiť otázky sociálnej sféry a obrany krajiny na úkor tempa hospodárskeho rastu.
Illarionov povedal, že ak sa malo dosiahnuť zvýšenie HDP o 100 %, mali sa včas prijať mnohé potrebné opatrenia. Mali byť celkom iné, než tie, ktoré sa rozhodla realizovať vláda. Cieľ by sa bol dal dosiahnuť, ak by sa zmenšili odvody do ruského stabilizačného fondu. Doň plynie veľká časť prostriedkov, ktoré získava krajina za export ropy. Tomuto cieľu by poslúžilo aj oslabenie, a nie rast výmennej hodnoty rubľa. Avšak centrálna banka v Moskve robí opačnú kurzovú politiku.
V rozpore s cieľom zvýšiť HDP o 100 % je v ruskej ekonomickej politike vytváranie investičného fondu, vytváranie voľných hospodárskych zón, kontingentný dovoz mäsa, intervencie štátu na trhu so zrnovinami a "kvázinacionalizácia súkromných firiem v odvetví energetiky".
Kritickí ruskí ekonómovia poukazujú na to, že vyhlásenie cieľa zvýšiť HDP na dvojnásobok bolo nešťastným krokom preto, lebo za ním nenasledovali nijaké rozhodné riešenia vlády. Prezidentov ekonomický zámer bol formulovaný veľmi všeobecne. Nikto ho nerozpracoval do realizačných opatrení, ktoré by mohli viesť k cieľu. Tento názor podporuje aj vedúci expert Centra politickej konjunktúry v Moskve Alexej Barskich.
Ruskej vláde sa podarilo zakryť neúspech väčšiny reforiem, do ktorých sa pustila, len vďaka vysokej cene ropy na svetovom trhu a rýchlemu zvyšovaniu jej ťažby a exportu Ruska. Mocenské orgány krajiny namiesto toho, aby napravili chyby, ktorých sa v ekonomike dopustili, sa rozhodli zmeniť vládny kurz. Uskutočnenie sociálne zameraných programov vlády je predovšetkým politickým riešením, ktoré je zamerané na získanie voličskej podpory v nadchádzajúcich parlamentných a neskôr aj prezidentských voľbách.
Informovali o tom internetové noviny Gazeta.ru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 21:17