StoryEditor

Výrobca mobilných telefónov BenQ v Nemecku oficiálne vyhlásil bankrot

03.01.2007, 06:40
Autor:
TASRTASR

Výrobca mobilných telefónov BenQ Mobile v Nemecku oficiálne vyhlásil bankrot. Proces sa začal prvým dňom nového roka, tri mesiace po skolabovaní výroby.
O vyhlásení bankrotu BenQ Mobile informovala dnes hovorkyňa obchodného súdu v Mníchove.
Vyhlásením bankrotu sa nová výroba v BenQ Mobile oficiálne zastavila. Dokončujú sa už len rozpracované telefóny, aby sa mohli predať na trhu.
V Bavorsku a Severnom Porýní-Vestfálsku príde v závodoch BenQ Mobile o prácu väčšina z ich 3 000 zamestnancov. Pritom dve tretiny z nich dostali výpoveď už vlani v septembri a osud zvyšných 1 000 je teraz tiež neistý. V oboch spolkových krajinách budú založené nástupnícke spoločnosti a nikto nevie zatiaľ povedať, koľkých zamestnancov z bankrotovanej firmy prevezmú. Prepúšťať sa bude z mníchovskej centrály spoločnosti BenQ, ako aj zo závodov v Bocholte a Kamp-Lintforte.
BenQ Mobile je dcérou taiwanského koncernu BenQ. Ten ju kúpil od koncernu Siemens. Novému majiteľovi, ktorý ju uviedol do obchodného registra 1. októbra 2005, sa však nepodarilo realizovať rozvojové plány a v lete minulého roka sa rozhodol zastaviť krytie jej výrobných strát.
Podľa názoru odborárskeho predáka IG Metall Bayern Wernera Neugebauera za krach posledného výrobcu mobilných telefónov v Nemecku je v prvom rade zodpovedný manažment Siemensu. "Zamestnanci a celá spoločnosť platia teraz účet za zlyhanie veľmi dobre platených manažérov," povedal Neugebauer denníku Financial Times Deutschland.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 18:34