StoryEditor

Poľsko má záujem o naše skúsenosti v jadrovej energetike

11.05.2007, 17:40
Autor:
SITASITA

Poľská vláda uvažuje aj o využití jadrovej energie a prípadnej výstavbe atómovej elektrárne na svojom území v rámci koncepcie energetickej politiky, ktorú má prijať v priebehu tohto roka. Práve otázky energetiky dominovali na piatkovom stretnutí slovenského ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka s jeho poľským kolegom Piotrom Woźniakom v Bratislave. Hoci Poľsko nemá praktické skúseností s jadrovou energetikou, pred týmito zásadnými rozhodnutiami sa usiluje o ich získanie napríklad aj zo Slovenska. Ako ďalej informoval Andrej Šulka z Ministerstva hospodárstva SR, poľská strana si nemyslí, že je potrebné uzatvárať jadrové elektrárne v susedných krajinách, ale treba ich modernizovať, aby boli bezpečné.
Jahnátek na stretnutí s Woźniakom potvrdil záujem Slovenska o ďalšie prehlbovanie spolupráce v oblasti cestovného ruchu, pretože poľskí návštevníci sa zaraďujú na druhé miesto za českými medzi zahraničnými návštevníkmi SR. V minulom roku stúpol počet turistov z Poľska v SR zhruba o 20 %. Obaja ministri sa však zhodli, že dobudovanie a skvalitnenie dopravnej infraštruktúry prednostne v pohraničných regiónoch je nutnou podmienkou ďalšieho rozvoja obchodnej spolupráce a cestovného ruchu. Pozitívne pritom zhodnotili dynamický rast vzájomnej obchodnej výmeny. Od roku 2000 vzrástol obchodný obrat medzi oboma krajinami 4,5-krát a vlani bolo Poľsko piatym najväčším obchodným partnerom SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 01:12