StoryEditor

Skončí sa rýchly rozvoj nových členov EÚ portugalským syndrómom?

20.03.2007, 14:47
Autor:
TASRTASR
Na prvý pohľad sa zdá, že hospodárska situácia niektorých východoeurópskych štátov je veľmi podobná pomerom, ktoré prevládali v polovici minulého desaťročia v juhovýchodnej Ázii.

Na prvý pohľad sa zdá, že hospodárska situácia niektorých východoeurópskych štátov je veľmi podobná pomerom, ktoré prevládali v polovici minulého desaťročia v juhovýchodnej Ázii: Charakterizuje ich silný hospodársky rast, vysoké deficity v zahraničnom obchode spojené s pevnými výmennými kurzami. V dôsledku posledného faktu chýba ich hospodárskej politike dôležitý nástroj riadenia. Presne pred desiatimi rokmi praskla v Ázii bublina, investori stiahli peniaze z trhu "ázijských tigrov" a krajiny sa dostali do etapy stagnácie.
Analytici sa obávajú, že niečo podobné by sa mohlo prihodiť aj vo východnej Európe, predovšetkým v Pobaltí a v oboch najnovších členských štátoch EÚ - v Rumunsku a Bulharsku. Údaje sú však ešte alarmujúcejšie: Ich hospodárstva ako aj deficity zahraničného obchodu prudko rastú. V oboch prípadoch príčiny tohto vývoja rovnako - súvisia s búrlivou rastúcou spotrebou, financovanou z veľkej časti úvermi. Súčasne stúpa inflácia, lebo mzdy v dôsledku nedostatku pracovných síl, vyvolané masovou emigráciou, nemôžu stagnovať.
Analytici ratingovej agentúry Moody's v analýze upozorňujú na to, že porovnávanie východnej Európy s juhovýchodnou Áziou nie je celkom výstižné. Preto vraj nejestvuje nebezpečenstvo, že sa kríza, ako bola v juhovýchodnej Ázii, zopakuje vo východnej Európe.
Hlavný rozdiel medzi oboma regiónmi je v tom, že krajiny východnej Európy sú začlenené do EÚ. Noví členovia majú reálnu príležitosť, aby zmenili svoje príjmy za priemer EÚ. Európska integrácia okrem toho znižuje riziko, že investori ujdú z východnej Európy v rovnakom obrovskom počte ako pred 10 rokmi z juhovýchodnej Ázie.
Napriek tomu je situácia východoeurópskych "tigrov" nebezpečná. Analytici Moody's zhrňujú riziko, ktorému môžu čeliť, pod pojem "portugalský syndróm".
Portugalsko počas prípravy na vstup do eurozóny zažilo prudký hospodársky rozvoj. Na konci minulého desaťročia dosahovalo silné prírastky hrubého domáceho produktu spojené so silným rastom miezd, ale aj deficitu zahraničného obchodu. Rast produktivity práce bol však slabý a nekompenzoval vývoj v iných dôležitých oblastiach národnej ekonomiky. Tým sa stalo, že medzinárodná konkurencieschopnosť portugalského hospodárstva klesla a znižovanie rozdielov medzi Portugalskom a vyspelejšími členmi EÚ sa prakticky skončilo.
Toto sa môže prihodiť aj baltickým krajinám a ďalej Rumunsku a Bulharsku. Ich ekonomiky sa môžu nachádzať pred "tvrdým pristátím". Na to napokon upozornil aj Medzinárodný menový fond (MMF). Ale ekonómovia k tomu záveru ešte nedospeli. Rast miezd uvádzané krajiny kompenzujú dostatočným zvyšovaním produktivity práce. A deficit v ich medzinárodnom obchode sa vykrýva priamymi zahraničnými investíciami.
Podľa Moody's však pre krajiny východnej Európy nie sú jednoduchými kritériá pre vstup do eurozóny. Čím budú totiž úspešnejšie a čím viac dokážu prilákať zahraničného kapitálu, tým ťažšie bude pre nich, aby udržali infláciu na uzde. Iróniou by bolo to, že tvrdé pristátie ich ekonomík by im uľahčilo vstup do eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:48