StoryEditor

Podľa Brocku je ´bezdomovectvo´ celospoločenský problém, štát ho má riešiť

01.03.2006, 18:29
Autor:
TASRTASR

Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci a bývanie spolu so zástupcami magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy hovorili o problémoch pri riešení problémov ľudí bez domova v súvislosti so Správou o postupnosti krokov pri riešení problémov bezdomovcov, ktorú vypracovala ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová a minister vnútra Martin Pado.
Podľa predstaviteľov magistrátu má mesto najväčšie znalosti o problémoch bezdomovcov. Magistrát sa preto nebráni myšlienke, že by mal prevziať na seba zodpovednosť pri zabezpečovaní úloh v súvislosti s bezdomovcami, je však potrebné legislatívne ošetriť túto problematiku. Okrem dávok v hmotnej núdzi, by mal štát nájsť spôsob financovania takýchto aktivít.
Štát by mal riešiť podľa predsedu Výboru pre sociálne veci a bývanie Júliusa Brocku problematiku ´bezdomovectva´ "už len z toho dôvodu, že je to celospoločenský problém". Takmer polovica ľudí bez prístrešia v Bratislave pochádza z iných miest Slovenska, konštatoval Brocka. Hlavné mesto sa tohto problému podľa neho nezbaví. Treba preto hľadať možnosti využitia už existujúceho materiálneho vybavenia, zdôraznil Brocka, pretože tu nie sú dostatočné kapacity lacných nocľahární a ubytovní, do ktorých by sa mohli uchýliť ľudia v nepriaznivej sociálnej situácii.
Požiadal preto zástupcov magistrátu, aby sa pokúsili kvantifikovať potreby nevyhnutné na riešenie akútneho stavu v tejto oblasti s tým, že možno štát disponuje objektmi, ktoré by boli vhodné a dali by sa na tento účel využiť. Nemuseli by sa podľa Brocku budovať nové ubytovne a ušetrili by sa nemalé prostriedky. Podľa poslankyne Márie Demeterovej tento problém je najvypuklejší v Bratislave, avšak podobné problémy majú aj ostatné mestá na Slovensku.
Poslanci Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie budú rokovať o správe o postupnosti krokov pri riešení problémov bezdomovcov budúci týždeň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:28