StoryEditor

Cieľ SR vo výrobe elektriny z OZE vo vzťahu k EÚ je veľmi ambiciózny

17.02.2006, 17:08
Autor:
TASRTASR

Zvýšiť podiel výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov (OZE) do roku 2010 na 31 % v súlade so záväzkom SR voči Európskej únii (EÚ) je veľmi ambiciózny cieľ, splnenie ktorého bude dosť náročné. V rámci 3. ročníka odborného seminára Briketovanie a peletovanie na Strojníckej fakulte (SjF) Slovenskej technickej univerzity (STU) to uviedla Kvetoslava Šoltésová zo Slovenskej energetickej agentúry (SEA).
Hoci zvýšenie podielu OZE na produkcii elektriny na spomínanú úroveň je iba cieľom indikatívnym, a teda de facto nezáväzným a nevymáhateľným, Európska komisia (EK) podľa Šoltésovej na jeho splnení trvá. Ku chybe podľa nej došlo pôvodne už pri zadávaní parametrov pre jeho nastavenie. "Zrejme sa nesprávne odhadovala spotreba elektriny v roku 2010 pri zadávaní údajov," konštatovala Šoltésová.
Európske spoločenstvo sa podľa nej v niektorých prípadoch správa dosť administratívne. V rámci Európskej únie (EÚ) existujú tlaky hlavne na výrobu elektriny z OZE, jej primárne využitie je však v tepelnej energetike. "Zaujíma ich hlavne elektrina, výroba tepla je v porovnaní s ňou trochu v úzadí," pokračovala Šoltésová.
Kým donedávna na európskom fóre rezonovala predovšetkým otázka redukcie emisií skleníkových plynov, podľa Šoltésovej sa čoraz intenzívnejšie dostáva do popredia problematika OZE. Cieľom únie je do roku 2010 pokryť 12 % celkovej spotreby energie práve z OZE, čo sa týka elektriny, tepla aj dopravy. "Dosiahnuť to bude komplikované, pretože životná úroveň aj spotreba neustále rastú. Dá sa predpokladať, že v nasledujúcich rokoch sa bude veľa úsilia venovať úsporám energie," poznamenala Šoltésová.
Rapídnejšie využívanie OZE na Slovensku by podľa nedávno schválenej energetickej politiky malo začať zhruba od roku 2010. V súčasnosti sa u nás ročne vyrobí z OZE asi 5,2 TWh elektriny, čo predstavuje zhruba 16 % jej spotreby. Celkový využiteľný potenciál OZE na výrobe elektriny by sa podľa energetickej politiky mal v roku 2010 zvýšiť na 19 %, o 10 rokov neskôr na 24 % a v roku 2030 by mal dosiahnuť okolo 27 %. Energetická politika ďalej predpokladá, že v roku 2010 sa z OZE na Slovensku vyrobí 27 500 TJ tepla, v roku 2020 by sa toto množstvo malo zhruba zdvojnásobiť na 55 000 TJ. V prípade produkcie elektriny OZE v roku 2010 prispejú výrobou 5,9 TWh, o ďalších 10 rokov by to malo byť okolo 8,3 TWh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:28