StoryEditor

Každý šiesty Slovák sa chystá na lyžovačku v tuzemsku, najčastejšie na Donovaly

21.12.2005, 16:12
Autor:
TASRTASR
Každý šiesty Slovák sa počas už rozbehnutej zimnej sezóny chystá na lyžovačku v tuzemských lyžiarskych strediskách. Lyžovačku má naplánovanú necelá pätina Slovákov. Zo štúdie ďalej vyplýva, že tri pätiny Slovákov vôbec nelyžujú.

Každý šiesty Slovák (16,5 %) sa počas už rozbehnutej zimnej sezóny chystá na lyžovačku v tuzemských lyžiarskych strediskách. Lyžovačku má naplánovanú necelá pätina Slovákov. Hoci za lyžovačkou do zahraničia vycestujú len 2 % Slovákov, väčšina z nich pôjde túto zimu lyžovať aj na Slovensko.
Vyplýva to z výsledkov štúdie Lyžovačka 2005, ktorú spoločnosť TNS SK spracovala na základe výskumu v novembri 2005. Vzorka 1 054 respondentov je reprezentatívna pre populáciu SR vo veku 15 a viac rokov, a to z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja. Výskum bol zameraný na zisťovanie plánov súvisiacich s lyžovačkou a na zisťovanie lyžiarskych stredísk, v ktorých budú respondenti túto zimu oddychovať.
Z výsledkov štúdie ďalej vyplýva, že tri pätiny Slovákov vôbec nelyžujú. Lyžovačku túto zimu neplánuje asi pätina opýtaných (19,5 %), ešte nie je rozhodnutých 6 % respondentov, ktorí nevedia, či na lyžovačku v tejto sezóne pôjdu.
Častejšie sa lyžujú respondenti mladších vekových kategórií (do 29 rokov), muži, ľudia s vysokoškolským vzdelaním a obyvatelia Žilinského a Bratislavského kraja. Naopak, menej lyžujú obyvatelia Prešovského kraja a ženy.
Z tých respondentov, ktorí sa chystajú túto zimnú sezónu na lyžovačku, využije najviac opýtaných (21,1 %) služby lyžiarskeho strediska Donovaly. Svahy pre lyžiarov vo Vysokých Tatrách navštívi 7,8 % opýtaných. Na Veľkú Raču sa túto zimu chystá necelých 7 % respondentov. Stredisko Ski Park Ružomberok je zaujímavé pre 6,1 % opýtaných. Rovnaký počet lyžiarov lákajú aj strediská Jahodná a Chopok.
TNS je líder v oblasti poskytovania marketingových informácií. Realizuje zber, analýzu a interpretáciu informácií, aby pomohli klientom lepšie pochopiť potreby a ciele ich zákazníkov. Celosvetová sieť TNS pokrýva 70 krajín.
TNS SK poskytuje služby od roku 1995. V súčasnosti má 38 zamestnancov a okolo 1 200 vyškolených anketárov pre osobné opytovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 12:29