StoryEditor

Banky v Česku začínajú ustupovať štátu a klientom

04.08.2005, 12:57
Autor:
TASRTASR

Po búrlivých prestrelkách medzi bankami a českým ministerstvom financií či protimonopolným úradom okolo výšky bankových poplatkov došlo na prvé lámanie chleba. Nátlak štátu a klientov na banky už priniesol výsledky.
Tri banky - Česká spořitelna, GE Money Bank a Raiffeisenbank - nedávno prestali trestať klientov poplatkom za zrušenie účtu. Spolu s ďalšími už ich je 8.
Sankciu za odchod však stále ešte vyberajú ČSOB, eBanka, Poštovní spořitelna alebo Volksbank. ČSOB vyjde čiastočne klientom v ústrety dnes, zverejní totiž kalkulačku poplatkov na internete.
Minulý piatok sa zatiaľ zástupcovia štátu, bánk a združení spotrebiteľov zišli naposledy, ďalšia schôdzka sa plánuje ku koncu augusta.
"Banková asociácia začala pracovať v troch okruhoch: na lepšom zverejňovaní cenníka služieb, na kódexe práv bankového klienta a na terminologickom slovníčku 30 až 40 výrazov. Bude to do konca novembra," hovorí hovorca Českej bankovej asociácie Pavel Štěpánek, ktorý sa na schôdzke zúčastnil.
Zoznam požiadaviek ministerstva financií na banky je však dlhší. "Ide o to, aby ľudia vedeli, koľko zaplatia, aby si mohli porovnať ceny a kedykoľvek odísť," hovorí námestník českého ministra financií Tomáš Prouza. Je tu napríklad povinnosť vypočítať dosah zmeny cenníka na každého klienta alebo výpočet všetkých nákladov spojených s úvermi aj hypotékami.
Niektoré návrhy sú podľa bánk rozumné, iné stráviteľné, niektoré úplne nepriechodné. Banky argumentujú vysokými nákladmi, štát však poukazuje na to, že im a všetkým firmám dáva úľavy na daniach. Podľa výpočtu ministerstva financií by mali banky pri dnešnej úrovni ziskov počas troch rokov ušetriť 4,5 miliardy Kč vďaka zníženiu dane z príjmu.
V súčasnosti Prouza pripravuje dotazník návrhov, ktorý pošle v polovici augusta bankám. Podľa ich reakcie sa zachová vláda v polovici septembra, kedy ešte majú zmeny šancu na prijatie v parlamente.
Vláda dostane zoznam požiadaviek, na ktorých sú banky schopné sa samy dohovoriť, a návrhy zmien zákonov v tých prípadoch, kedy banky nebudú chcieť byť štátu po vôli. "Aj keď našou prioritou je samoregulácia, nie zmeny zákonov," podotýka Prouza.
Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes.
we zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:06