StoryEditor

Vysoké ceny energií ohrozujú expandujúci americký výrobný sektor

02.11.2005, 08:56
Autor:
TASRTASR

Objem výroby v USA sa v októbri prakticky nezmenil v porovnaní so septembrom, keď vzrástol. Americké továrne opäť zamestnávali viac pracovníkov, a to aj napriek zvýšeniu nákladov na energie.
Index výrobnej aktivity Inštitútu manažmentu zásob (Institute for Supply Management - ISM) v októbri klesol na 59,1 bodu zo septembrových 59,4. Odborníci očakávali podstatne väčší prepad až na 57 bodov.
Čísla nad 50 znamenajú expanziu v sektore, ktorý nepretržite rastie 2,5 roka. Index cien vyskočil z 78,0 na 84,0 bodu a odkryl citlivé miesto vo výrobnom sektore.
Podľa hlavného ekonóma PNC Financial Services Stuarta Hoffmana sú výsledky dobré aj napriek cenám energií.
Reakcie na tieto údaje potlačilo očakávanie finančných trhov na rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed týkajúce sa úrokových sadzieb. Toto rozhodnutie Fed zverejní o niekoľko hodín.
Podľa analytikov rast cien obsiahnutý v správe ISM je pre Fed spoľahlivým signálom pre sprísnenie finančnej politiky. "Index zaplatených cien nahráva obavám, aby Fed nezaostal za dynamikou inflácie," povedal ekonóm banky Wells Fargo Scott Anderson.
Index zamestnanosti inštitútu ISM stúpol na 55,0 bodu z 53,1 bodu v septembri. Počet pracovných miest v sektore stúpol už štvrtý mesiac po sebe, aj napriek tomu, že index nových objednávok klesol z 63,8 bodu na 61,7.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 15:46