StoryEditor

Podľa Merkelovej budú k dosiahnutiu dohody o rozpočte potrebné tvrdé rokovania

07.12.2005, 08:56
Autor:
TASRTASR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes uviedla, že ju potešilo predloženie britského návrhu dlhodobého rozpočtu Európskej únie (EÚ), ale predpokladá, že k dosiahnutiu dohody budú potrebné komplikované rokovania. "Na prvý pohľad má tento návrh mnoho ostrých hrán a z pohľadu Nemecka si samozrejme viem predstaviť mnoho zlepšení," povedala v Berlíne Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s českým premiérom Jiřím Paroubkom.
Ďalej uviedla, že vo štvrtok sa stretne s francúzskym prezidentom Jacquesom Chiracom, s ktorým bude hovoriť o rozpočte únie. "Budú potrebné veľmi, veľmi tvrdé rokovania, aby sme mali šancu dosiahnuť dohodu v polovici decembra."
Čelní predstavitelia štátov EÚ sa pokúsia dosiahnuť dohodu na summite EÚ venovanom rozpočtu, ktorý sa uskutoční v dňoch od 15. až 16. decembra. Avšak prvé reakcie členských štátov únie na včera predložený návrh sú opatrné alebo negatívne. Británia, ktorá v súčasnosti drží rotujúce predsedníctvo únie, navrhuje škrty v celkových výdavkoch. Veľká časť z nich sa týka redukcie pomoci novým členským štátom EÚ. Británia uviedla, že sa môže vzdať časti zo svojich kontroverzných škrtov v rozpočte, avšak trvá na reforme poľnohospodárskych dotácií.
Britské predsedníctvo vo svojom návrhu finančnej perspektívy na roky 2007-2013 požaduje zníženie regionálnej pomoci pre nové členské krajiny o 14 miliárd EUR, v prepočte 528,9 miliardy SKK. Celkovo Londýn navrhuje zníženie rozpočtu na 846,754 miliardy EUR (1,03 % HNP) v porovnaní s pôvodným júnovým luxemburským návrhom vo výške 871 miliárd EUR. Návrh tiež predpokladá 7-miliardové zníženie príspevkov na vidiecky rozvoj pre staré štáty únie.
Zníženie pomoci pre nové členské krajiny odôvodnil britský minister zahraničných vecí Jack Straw tvrdením, že by pôvodnú čiastku neboli schopné vyčerpať. Británia síce navrhuje nižšiu čiastku, avšak ponúka aj ľahšie pravidlá na jej čerpanie. Pomoc vo výške 150 miliárd EUR, ktorú dostane 10 nových členov únie, je podľa šéfa britskej diplomacie v súčasných cenách dvojnásobkom sumy poskytnutej po vojne na obnovu západnej Európy v rámci Marshallovho plánu.
Merkelová odmietla povedať, konkrétne s ktorými časťami návrhu rozpočtu nesúhlasí, poznamenala, že jednotlivé časti návrhu sú úzko prepojené. Nemecký minister financií Peer Steinbrück už predtým v Bruseli povedal, že vidí iba malú šancu na dohodu na decembrovom summite.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 EUR = 37,779 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:11