StoryEditor

Odvetvie turistiky má 9-% podiel na tvorbe rakúskeho HDP

17.08.2005, 14:27
Autor:
TASRTASR
Uvedené číslo však pozostáva len z platieb za prenocovanie a stravovanie domácich a zahraničných turistov v hoteloch a reštauráciách. Výdavky na služobné cesty v ňom zahrnuté nie sú.

Služby turistom majú 9-% podiel na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) v Rakúsku. V absolútnej hodnote ide o 22 miliárd EUR ročne, čo je v prepočte asi 845,6 miliardy SKK. Uviedol to rakúsky denník Der Standard.
Uvedené číslo však pozostáva len z platieb za prenocovanie a stravovanie domácich a zahraničných turistov v hoteloch a reštauráciách. Výdavky na služobné cesty v ňom zahrnuté nie sú. V roku 2000 bol podiel turistiky na tvorbe rakúskeho HDP 8,5-%.
V tomto roku sa v rakúskych službách pre turistov vytvorilo 4 000 nových pracovných miest.
Tohtoročná turistická sezóna, ktorá sa skončí 31. októbra, však bude zrejme horšia ako predchádzajúce. Chladné leto nepriťahuje turistov. Napríklad v júni prenocovalo v korutánskych hoteloch a ubytovniach o 11 % a vo vorarlberských dokonca o 13 % menej turistov ako pred rokom. Iba 0,1-% prírastok zaznamenala z rakúskych spolkových krajín len Viedeň. Júl by mal byť trochu lepší, ale vážne obavy sú o výsledok za august. Príznačný je aj titulok denníka, ktorý uviedol, že dažde tlačia prevádzkovateľom turistických zariadení slzy do očí.
(1 EUR = 38,438 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:13