StoryEditor

Barentsovo more by sa mohlo stať novým kľúčovým zdrojom ropy a zemného plynu

08.07.2005, 04:39
Autor:
TASRTASR

Barentsovo more by sa mohlo stať novým kľúčovým zdrojom ropy a zemného plynu pre hladné európske a svetové trhy. Uviedli to dnes zástupcovia Nórska a Ruska na konferencii venovanej arktickej energii, na ktorej sa zúčastnili predstavitelia Ruska, USA, Nórska a Európskej komisie.
Barentsovo more leží medzi pobrežím severnej Európy a Špicbergami a obmýva najsevernejšiu časť Nórska a severozápad Ruska. Sú tam bohaté a dodnes málo preskúmané ložiská ropy a zemného plynu.
"Aby sme pokryli rastúci dopyt po rope, musíme sa poobzerať aj inde ako po Strednom východe," povedal nórsky minister pre ropu a energetiku Thorhild Widvey. "Verím, že Barentsovo more sa môže stať novou ropnou provinciou Európy."
Nórsko je tretím najväčším exportérom ropy na svete - po Saudskej Arábii a Rusku - a druhým najväčším producentom zemného plynu v Európe - po Veľkej Británii.
Widvey zvolal konferenciu do malého nórskeho mestečka Kirkenes, ktoré leží v blízkosti ruských hraníc na brehu Barentsovho mora, pretože dúfa, že takto naštartuje rusko-nórsku spoluprácu v tejto oblasti.
Informovala o tom britská agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:43