StoryEditor

Štrajk v bratislavských nemocniciach pokračuje

07.04.2006, 12:53
Autor:
SITASITA

Štrajk v bratislavských nemocniciach v piatok od rána pokračuje a pridali sa k nemu aj nemocnice v Nitre, Bardejove a v Prešove. Na tlačovej besede o tom informoval predseda štrajkového výboru Marian Kollár. Ako dodal, vo štvrtok v podvečer štrajkový výbor rokoval s riaditeľom bratislavskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Valeriánom Potičným. "Napriek tomu, že sme sa dohodli na spôsobe, akým sa bude počas štrajku zabezpečovať zdravotná starostlivosť, riaditeľ nemocnice naďalej zmätočne informuje svojich námestníkov zodpovedných za chod jednotlivých pracovísk," vyhlásil Kollár. Podľa neho námestníci naďalej dostávajú informácie, podľa ktorých majú zakázať štrajk na niektorých oddeleniach. Štrajkový výbor vyzval riaditeľa, aby prestal zavádzať námestníkov. "Inak pristúpime k ďalším krokom," povedal Kollár, no odmietol konkretizovať, o čo by malo ísť.
Ako povedal Kollár, ak Potičný "odvolá čo len jedného primára, nebudeme poskytovať absolútne žiadnu zdravotnú starostlivosť". Vzápätí vysvetlil, že nenavádza lekárov porušovať zákon, ktorý im určuje poskytovať akútnu zdravotnú starostlivosť za každých okolností. Ako dodal, mal na mysli, že ak Potičný odvolá primárov oddelení, kde štrajkujú všetci pracovníci, nebude mať kto poskytovať zdravotnú starostlivosť. To už podľa neho hrozilo, keď zdravotnú starostlivosť namiesto vedenia nemocnice organizovali odbory.
Vedúci oddelení nemocníc zapojených v štrajku dostali od vedení listy určujúce počty zamestnancov, ktorým zakážu štrajk. Ako uviedol Kollár, tento list pravdepodobne vypracovalo ministerstvo zdravotníctva, keďže všetky majú rovnaký text a líšia sa iba podpisy riaditeľov nemocníc. Takúto formu však odbory odmietajú, nakoľko to podľa nich zasahuje do ústavného práva zamestnancov na štrajk. Zároveň obvinili Potičného z pokračovania zastrašovania zamestnancov. "Najmä na pracovisku v Ružinove zamestnanci pod nátlakom sťahujú svoje podpisy zo štrajkových hárkov," vyhlásil Kollár.
Do štrajku bratislavskej FNsP sa zapojili jej pracoviská v Starom meste, v Ružinove, na Kramároch, v Petržalke, ako aj bývalý Národný ústav tuberkulózy a respiračných chorôb v Podunajských Biskupiciach, ktorý je teraz súčasťou FNsP. Podľa Kollára by sa od pondelka mali k štrajku pripojiť všetky nemocnice v krajských mestách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:22