StoryEditor

Vyššia januárová inflácia prekvapila analytikov

10.02.2006, 16:26
Autor:
TASRTASR

Januárová inflácia pripravila spotrebiteľom nepríjemné prekvapenie, keď dosiahla medziročný rast 4,1 % a regulované ceny dokonca vzrástli až o 11,5 %.
"Takáto inflácia prekračuje inflačný cieľ Národnej banky Slovenska, čo môže vyplývať aj na skoršie zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb. Rovnako aj slabnúci kurz koruny a zlé výsledky zahraničného obchodu môžu prispieť k zvýšeniu sadzieb, ktoré sa očakáva prakticky na každom zasadaní Bankovej rady NBS," konštatoval analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Upozornil, že k vyššiemu nárastu cien v porovnaní s očakávaniami došlo nielen pri cenách energií, ale aj potravín a ostatných voľne obchodovateľných tovarov. Najväčší podiel na raste spotrebiteľských cien mali regulované ceny, ktorých príspevok k celkovej inflácii predstavoval 1,13 % z 2,1 %. V nasledujúcom mesiaci Šmál očakáva ďalší nárast celkovej cenovej hladiny z dôvodu zvýšenia nepriamych daní, rastu cien potravín a pohonných látok.
Podľa hlavného ekonóma Všeobecnej úverovej banky Zdenka Štefanidesa, je dôležité, že vyšší než očakávaný rast inflácie bol spôsobený neregulovanými, jadrovými položkami. "Jadrová inflácia totiž stúpla z decembrových medziročných 1,7 % na 1,9 %, pričom trh počítal s poklesom na 1,4 %," uviedol Štefanides, ktorý tiež očakáva zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb na zasadnutí BR NBS koncom mesiaca.
Analytik Ľudovej banky Mário Blaščák pripomenul, že rast cien bol výsledkom administratívnych úprav, viac ako výsledkom vnútorných tlakov, či už zo strany domáceho dopytu alebo ponuky. Analytik Tatra banky Elizej Macho konštatoval, že "prekvapivý nebol ani tak nárast administratívne upravovaných cien, ale samotnej jadrovej inflácie, keď ceny mimo regulovaných cien vzrástli o 1,1 %." Podľa neho nárast cien potravín a nealkoholických nápojov o 1,2 % bol typickým sezónnym nárastom, ale počítalo sa s nižším. Analytik ING Bank Eduard Hagara si všíma vývoj cien trhových služieb, keďže "tieto by mali odzrkadľovať sekundárne efekty nárastu cien energií aj silný rast miezd.
Analytička Slovenskej sporiteľne Mária Fehérová tiež predpokladá nárast inflácie v nasledujúcich mesiacoch aj vplyvom zvýšenie spotrebnej dane na cigarety. Zhoduje sa s väčšinou analytikov, že zvýšenie kľúčových sadzieb by malo byť o 25 bázických bodov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:13