StoryEditor

MVRR nemá informácie z EP o obmedzovaní peňazí z eurofondov pre SR

30.08.2005, 14:53
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR nemá informácie, ktoré by potvrdzovali slová poslankyne Európskeho parlamentu (EP) za SR Moniky Beňovej o obmedzovaní finančných prostriedkov z európskych fondov, ani o nezrovnalostiach spojených s ich čerpaním, ktoré by mali viesť k "pádu ďalších ministerských hláv".
Uvádza sa to v reakcii MVRR pre TASR potom, ako Beňová v médiách v pondelok oznámila, že orgány EÚ začali pozornejšie sledovať toky eurofondov v súvislosti s odhalenou kauzou sumy vo výške viac ako 1,5 miliardy Sk z eurofondov určených v rámci rizikového kapitálu pre Národnú agentúru pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP). Táto suma bola údajne bez vedomia správnej rady agentúry netransparentne prevedená na súkromnú spoločnosť Cassovia BIC, s.r.o., Košice a po odhalení už aj prevedená späť na účty NARMSP. V súčasnosti rezort financií s Úradom pre verejné obstarávanie vykonáva kontrolu na dodržiavanie hospodárnosti a efektívnosti pri poskytovaní prostriedkov z programov a grantových schém.
V stanovisku MVRR SR sa ďalej pripomína: Nástroje určujúce postup pri čerpaní prostriedkov z európskych fondov sú jednoznačne zadefinované. V prípade ich porušenia existujú kontrolné mechanizmy, ktoré nekorektný postup odhalia, čoho dôkazom je aj prípad prevodu prostriedkov z NARMSP na košickú s.r.o. Cassovia BIC.
Stanovisko MVRR SR poskytol jeho hovorca Ján Pálffy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 11:28