StoryEditor

Vláda sa zajtra opäť vráti k východiskám rozpočtu verejnej správy

01.05.2007, 11:40
Autor:
TASRTASR
Vláda SR by sa v stredu mala opäť zaoberať návrhom východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2008 až 2010. Rokovanie o tomto bode minulý týždeň prerušila. Podľa hovorcu ministra financií Miroslava Šmála dôvodom bola potreba doplniť a spresniť predkladaný materiál o legislatívne a technické náležitosti.

Podľa návrhu by deficit verejných financií mal byť v najbližších troch rokoch mierne nižší, ako predpokladalo Ministerstvo financií (MF) SR ešte v rámci vlani schváleného viacročného rozpočtu verejnej správy. Odhad deficitu je znížený o 0,1 percentuálneho bodu (p.b.).
Ministerka práce Viera Tomanová predloží kabinetu na schválenie návrhy 2 nariadení vlády. Podľa jedného z nich sa platové tarify štátnych zamestnancov v súlade s Kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa v štátnej službe na rok 2007 zvýšia od 1. júla tohto roka o 4 %. Druhé nariadenie hovorí o tom, že základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme sa zvýši s platnosťou od 1. júla o 7 %. Osobitná stupnica platových taríf vybraných skupín zamestnancov, učiteľov vysokých škôl, výskumných a vývojových zamestnancov a zdravotníckych zamestnancov a platové tarify pedagogických zamestnancov sa zvýšia o 5 %.
Vláda sa oboznámi aj so správou o stave plnenia Akčného plánu (AP) Stratégie informatizácie spoločnosti za rok 2006 a aktualizáciou úloh AP v ďalších rokoch. AP je konkrétny a záväzný harmonogram činností súvisiacich s procesom informatizácie spoločnosti. Na rok 2006 obsahoval celkovo 47 úloh. Z celkového počtu bolo splnených 13 úloh, úloh plnených v stanovenom termíne 15 (týka sa to úloh, ktorých termín splnenia je rok 2006 alebo neskorší). S časovým sklzom sa plní 18 úloh a jedna nebola v stanovenom termíne splnená.
Napriek dynamickému nárastu širokopásmových pripojení od prijatia Národnej stratégie pre širokopásmový prístup v SR (z hodnoty 1,2 širokopásmového pripojenia na 100 obyvateľov začiatkom apríla 2005 na 6,1 širokopásmového pripojenia na 100 obyvateľov na konci decembra 2006, t.j. nárast širokopásmových pripojení dosiahol úroveň 420 %), treba konštatovať, že SR patrí v EÚ25 ku krajinám s najnižším počtom širokopásmových pripojení na 100 obyvateľov. Uvádza sa to v návrhu priebežného vyhodnotenia plnenia národnej stratégie za rok 2006, s ktorým sa oboznámi vláda.
Najdôležitejším strednodobým strategickým cieľom Národnej stratégie pre širokopásmový prístup v SR je dosiahnuť v horizonte najbližších 5 až 8 rokov úroveň najvyspelejších európskych štátov v oblasti širokopásmového prístupu.
Vláda sa tiež vráti k Analýze administratívnych kapacít pre programové obdobie 2007 až 2013. Začiatkom apríla rokovanie o nej prerušila a o týždeň neskôr ju z rokovania stiahla. Vyplýva z nej, že ministerstvá ako riadiace orgány (RO) na agendu eurofondov na 7 rokov potrebujú 1 862 ľudí. V súčasnosti ich chýba 834. Najväčší deficit odborníkov vykazujú rezorty práce (341), financií (299), výstavby (278) a hospodárstva (271).
SR 27. februára oficiálne otvorila negociácie s Európskou komisiou (EK) k Národnému strategickému referenčnému rámcu (NSRR) SR na roky 2007 až 2013. Po nich vrátila EK Návrh NSRR Ministerstvu výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR na prepracovanie v zmysle vznesených pripomienok. Pripomienky si podľa ministerstva vyžadujú také zmeny v dokumente, ktoré musí schváliť vláda. Ide o pripomienky týkajúce sa návrhov operačných programov Životné prostredie, Technická pomoc, Informatizácia spoločnosti, horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity a tiež úpravu spôsobu výpočtu vyčlenenia finančných prostriedkov na technickú pomoc, ktorý bude potrebné zohľadniť v texte NSRR, a operačných programov a doplnenie NSRR o dopracovanú prílohu "Inovatívne finančné nástroje".
Z ekonomických bodov má vláda na programe aj návrh oficiálnej účasti SR na výstave EXPO-Zaragoza 2008, návrh novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy a tiež návrh zákona o ochrane pred uplatňovaním exteritoriálnych účinkov právnych predpisov tretích krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 16:09