StoryEditor

Pre KDH zostáva kauza Záhumenského učebnicovým príkladom klientelizmu

27.10.2006, 17:17
Autor:
TASRTASR

Pre KDH zostáva kauza Záhumenského "učebnicovým príkladom klientelizmu, ktorý nemá miesto v slušnej a transparentnej politike, a príkladom neschopnosti premiéra Roberta Fica vysporiadať sa s týmto škandálom ako správny chlap".
KDH trvá na tom, že problémy klientelizmu a korupcie si máme riešiť doma na Slovensku. Pre KDH sú v tomto prípade prvoradé zákony, ktoré na Slovensku platia, a nie pravidlá, ktoré určujú bruselskí euroúradníci. "Platí ústavný zákon o ochrane verejného záujmu, a ten bol podľa nás porušený. Tento neštandardný krok premiéra vyvoláva obavy, že vláda nebude proti klientelizmu a korupcii postupovať razantne a rozhodne ani v budúcnosti," vyjadril sa predseda KDH Pavol Hrušovský za svoju stranu.
Premiér nebude žiadať odvolanie štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva kvôli kauze dotácií. K tomuto záveru dospel Fico na základe rozhodnutia komisárky EK pre pôdohospodárstvo Mariann Fischerovej Boelovej, podľa ktorej rezort pôdohospodárstva v prideľovaní dotácií pre pestovateľov tabaku postupoval v súlade s pravidlami Európskej únie, uviedol Fico. Podľa exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona na podnet Záhumenského došlo k zmene spôsobu prideľovania dotácií pestovateľom tabaku. Vďaka tomu mala získať akciová spoločnosť Agrocontract Mikuláš, v ktorej je Záhumenský akcionárom a jeho manželka členkou dozornej rady, o 4,4 milióna viac, ako mala dostať pred zmenou pravidiel poskytovania podpory v oblasti tabaku.
Podľa premiéra mal bývalý minister pôdohospodárstva zneužiť právomoc verejného činiteľa. Trestné oznámenie na jeho osobu dnes podal Záhumenský.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 03:35