StoryEditor

Viac ako polovica obyvateľov SR považuje svoju finančnú situáciu za nezmenenú

11.12.2006, 15:47
Autor:
TASRTASR

Viac ako polovica obyvateľov SR si myslí, že finančná situácia ich domácností ostala oproti minulému roku nezmenená. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Inštitút pre verejné otázky v Bratislave (IVO) zabezpečila agentúra FOCUS medzi 1. a 8. novembrom.
Na otázku, aká je finančná situácia vašej domácnosti v porovnaní so situáciou pred rokom, odpovedala reprezentatívna vzorka 1 040 obyvateľov SR vo veku od 18 rokov. Údaje boli zozbierané metódou osobných rozhovorov. Štvrtina opýtaných si myslí, že finančná situácia ich domácnosti sa zlepšila. Za horšiu považovalo svoju situáciu 23 % ľudí.
Výsledky výskumu ukázali, že v porovnaní s uplynulými rokmi došlo na konci roku 2006 k pozitívnemu posunu, a to aj napriek tomu, že pre významnú časť obyvateľstva zostala situácia ich domácností nezmenená (51 %). V ostatných rokoch kontinuálne stúpa podiel tých, ktorí konštatujú, že finančná situácia ich domácnosti sa v priebehu uplynulého roka zlepšila. Kým v roku 2003 konštatovalo zlepšenie iba 7 % opýtaných, v roku 2006 vzrástol ich podiel na 25 %. Výraznejšie klesol podiel kritických hlasov. Zatiaľ čo v roku 2003 konštatovalo zhoršenie finančnej situácie svojej domácnosti až 60 % opýtaných, v roku 2006 to bolo iba 23 %.
Zmeny nastali za ostatné štyri roky aj v tom, ako svoju situáciu hodnotia jednotlivé sociálne skupiny. Výskumy uplynulého obdobia často poukazovali na fakt, že zdrojom kritických postojov boli reálne i očakávané vplyvy sociálno-ekonomických reforiem, a to najmä v prípade najslabších sociálnych vrstiev ako dôchodcovia, robotníci, nezamestnaní, ľudia s najnižším vzdelaním a podobne. Práve tieto skupiny obyvateľstva hodnotia situáciu v ostatnom období priaznivejšie. Zatiaľ čo v roku 2003 hodnotilo finančnú situáciu svojej domácnosti ako negatívnu až 83 % nezamestnaných, 71 % dôchodcov, 64 % robotníkov či 68 % ľudí s najnižším vzdelaním, na konci roku 2006 ju takto hodnotilo 49 % nezamestnaných, 30 % dôchodcov, 24 % robotníkov a 29 % ľudí s najnižším vzdelaním.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 20:04