StoryEditor

Maďarskí vinári útočia na tokajskú dohodu so Slovenskom

24.06.2005, 14:14
Autor:
TASRTASR
Slovensko-maďarskú tokajskú dohodu treba vypovedať. Podľa dnešného vydania maďarského denníka Magyar Nemzet to vyhlásil poslanec FIDESZ Richárd Hörcsik na rokovaní kontrolného podvýboru parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo.

Slovensko-maďarskú tokajskú dohodu treba vypovedať. Podľa dnešného vydania maďarského denníka Magyar Nemzet to vyhlásil poslanec Zväzu mladých demokratov (FIDESZ) Richárd Hörcsik na rokovaní kontrolného podvýboru parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo.
V kruhu poslancov a producentov vína vyvolala pobúrenie tokajská dohoda uzatvorená v lete 2004, podľa ktorej sa na slovenskej strane stanovená rozloha tokajských viničov výrazne líši od toho, čo stanovil vínny zákon z roka 1908.
Na slovenskej časti tokajskej oblasti možno podľa Hörcsika produkovať kvalitné tokajské víno iba z hrozna na rozlohe 250 hektárov, pričom dohoda pripúšťa rozlohu až 565 ha.
"Ak sa plány slovenských producentov zrealizujú, tak sa do 10 rokov pokúsia preraziť na svetové trhy vína s 1,3 miliónmi fliaš tokajského na úkor skutočných producentov tokajského," povedal podľa denníka poslanec FIDESZ.
Predseda Rady tokajskej vínnej oblasti Ferenc Marcinkó zdôraznil, že by maďarská vláda mala presadzovať záujmy maďarských vinárov. Obchodná spoločnosť Tokaj Kereskedöház, ktorá má dohodu s 2 800 vinármi maďarskej tokajskej oblasti, zápasí s problémami predaja, na druhej strane je zrejmé, že kvalita slovenského tokajského ďaleko zaostáva za kvalitou maďarského.
Podľa predsedu slovensko-maďarská dohoda z roku 2004 nemôže zostať v pôvodnej forme, zmenu by mala iniciovať maďarská vláda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:36