StoryEditor

Pražská burza začala prešetrovať obchody s Unipetrolom

24.08.2005, 11:44
Autor:
TASRTASR

Pražská burza začala prešetrovať obchody s akciami Unipetrolu kvôli podozreniu, či nedochádza k nezákonnej manipulácii s ich cenou.
"Situácia okolo akcií Unipetrolu, hlavne vývoj v posledných dňoch, nás donútila k tomu, aby sme sa s celou vecou začali intenzívne zaoberať," uviedol v utorok šéf burzy Petr Koblic. Burza sa nevyjadrila, či má podozrenie na konkrétnu firmu.
Cena akcií Unipetrolu išla v poslednom období rýchlo hore. V utorok vzrástla o viac ako 7 % na 195 Kč, čo je v prepočte asi 254,90 Sk. Minulý týždeň pritom vzrástla o 11 %. Cenou Unipetrolu hýbe v poslednom období dianie okolo odkúpenia akcií zo strany poľského majiteľa PKN Orlen. Tomu komisia neschválila ponúknutú cenu 103 Kč a teraz posudzuje novú ponuku 135 Kč za akciu.
K aktívnym obchodníkom patrila v poslednom období hlavne spoločnosť Atlantik FT podnikateľa Karla Komárka. Tá považuje cenu, ktorú ponúkli Poliaci, za nízku a na 6. septembra zvolala valné zhromaždenie Unipetrolu. Tam sa chce pokúsiť presadiť zmeny, ktoré by PKN Orlen skomplikovali riadenie spoločnosti. Do schválenia ponuky na odkúpenie nemá PKN na svoje akcie hlasovacie práva.
Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes.
(1 CZK = 1,307 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 16:12