StoryEditor

Skupina MOL získala nové ťažobné aktíva v Rusku

25.04.2007, 11:25
Autor:
TASRTASR

Skupina MOL pokračuje v rozširovaní svojich ťažobných aktivít v Ruskej federácii, čoho ďalším dôkazom je získanie 100-% podielu v spoločnosti Matjushkinskaya Vertikal LLC. Transakciu schválil už aj ruský Protimonopolný úrad. Po ťažobných poliach ZMB, Bajtuganskoje a Surgut-7 ide v poradí o štvrtý projekt Skupiny MOL v oblasti ťažby ropy v Rusku.
Matjushkinskaya Vertikal LLC vlastní ťažobné a prieskumné licencie pre blok Maťuškinskij v regióne Tomska na západnej Sibíri, ktorý patrí medzi hlavné regióny pre ťažbu ropy v Rusku. Ide o atraktívny a rozsiahly ťažobný blok s rozlohou 3 231 štvorcových kilometrov (km2), čo je 15-krát viac ako pole ZMB a 10-krát viac ako Surgut-7. Oblasť je dobre vybavená infraštruktúrou a blok je blízko hlavného ropovodu Transnefti. Prieskumná licencia platí do roku 2010, pričom licencia na ťažbu v tomto bloku vyprší až v roku 2029.
"Skupina MOL pokračuje v budovaní svojho upstream portfólia v Rusku, pričom sa zameriava na dlhodobé projekty a tiež partnerstvá s miestnymi ropnými spoločnosťami," vysvetlil viceprezident Skupiny MOL pre Prieskum a ťažbu Zoltán Áldott.
Získané aktíva majú významný prieskumný potenciál aj nad rámec už potvrdených a pravdepodobných rezerv vo výške 6 miliónov barelov (podľa údajov audítorskej firmy Miller&Lents) a súčasnej dennej produkcie na úrovni 550 až 600 barelov (1 barel = 159 litrov).
"Blok Maťuškinskij spolu s nedávnou akvizíciou spoločnosti BaiTex umožnia Skupine MOL stabilizovať ťažbu z dozrievajúceho bloku ZMB, pričom ťažba skupiny na území Ruskej federácie sa môže v prípade ďalších úspešných prieskumov niekoľkonásobne zvýšiť po roku 2010," dodal Áldott.
Skupina MOL kúpila Matjushkinskaya Vertikal LLC od ruských súkromných investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 05:03