StoryEditor

Ropa opäť prekročila psychologickú hranicu 70 USD

21.05.2007, 15:10
Autor:
TASRTASR
Cena ropy opäť prekročila psychologickú hranicu 70 USD za barel (asi 1 753 Sk). Príčinou je útok na ropné zariadenia v Nigérii, ktorý vzbudzuje obavy investorov z ďalšieho výpadku dodávok z tejto africkej krajiny.

Nigéria je ôsmym najväčším exportérom čierneho zlata na svete.

Barel (159 litrov) ropy Brent zo Severného mora, ktorá v súčasnosti lepšie odráža pohyb na svetovom trhu, sa dnes okolo obeda predával za 70,14 USD. To bolo o 72 centov viac ako v piatok na konci obchodovania. Predtým jej cena vystúpila až na 70,29 USD za barel. Americká ľahká ropa zdražela o 37 centov na 65,31 USD za barel.

Neznámi útočníci v nedeľu prenikli v blízkosti ropnej metropole Port Harcourt do ropného zariadenia prevádzkovaného francúzskym koncernom Total a spôsobili vyliatie malého množstva ropy v rádoch niekoľkých barelov, informovala hovorkyňa koncernu Patricia Marieová. Nikto nebol zranený a útok nemal žiadny vplyv na ťažbu ropy. Obchodníci sa však obávajú ďalších prerušení dodávok z Nigérie, ktorú považujú za pomerne rizikovú krajinu. Preto sú trhy veľmi citlivé na každú podobnú správu. Násilnosti v Nigérii, ktorá je najväčším producentom čierneho zlata v Afrike, od februára 2006 znížili ťažbu ropy v krajine o tretinu.

Ceny ropy tiež podporuje spor okolo iránskeho jadrového programu. Vysoký predstaviteľ Teheránu totiž v sobotu povedal, že Irán začal výstavbu jadrovej elektrárne. Tento krok môže prehĺbiť spor medzi Teheránom a Západom. Západné krajiny sa totiž obávajú, že iránsky jadrový program smeruje predovšetkým k výrobe jadrových zbraní. Naopak, Teherán tvrdí, že mu ide iba o výrobu energie.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

(1 USD = 25,044 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:39