StoryEditor

USA ponúkajú Moskve väčšie možnosti angažovanosti sa v jadrovej energetike

10.07.2006, 17:23
Autor:
TASRTASR
Americká vláda chce ponúknuť Rusku rozsiahlu spoluprácu v jadrovej energetike. Washington za to od Moskvy ako ústretový krok očakáva podporu v konflikte okolo jadrového programu Iránu.

Americká vláda chce ponúknuť Rusku rozsiahlu spoluprácu v jadrovej energetike. Washington za to od Moskvy ako ústretový krok očakáva podporu v konflikte okolo jadrového programu Iránu. Tieto informácie amerických novín cez víkend potvrdil Biely dom.
Zmena v americkej politike voči Rusku prichádza týždeň pred stretnutím siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta a Ruska (G8), ktoré sa uskutoční v Petrohrade.
Podľa amerických plánov by malo Rusko v budúcnosti prevziať uskladňovanie vyhoretého nukleárneho paliva, ktoré by pochádzalo z reaktorov zásobovaných z USA. Doteraz všetky dohody v tejto oblasti zlyhávali, lebo Biely dom pochyboval o bezpečnostných štandardoch ruskej jadrovej energetiky. Biely dom sa usiloval o narušenie rusko-iránskej spolupráce v jadrovej energetike. Iránsky reaktor v Bušéri je však napriek tomu vybavený predovšetkým ruskou technológiou.
Je dosť pravdepodobné, že zásady načrtnutej spolupráce budú vyhlásené už na pretrohradskom summite.
Podnetom pre nové nasmerovanie americkej politiky bol minuloročný návrh Moskvy, aby Teherán obohacoval urán na ruskom území. Nemá veľký zmysel brániť sa ďalšej spolupráci s Ruskom v jadrovej oblasti zameranej na mierové účely, keď sa mu súčasne prenechá zodpovednosť za obohacovanie uránu pre Irán. Tvrdí sa to v Bielom dome.
Moskva by mohla na takej dohode zarobiť veľa peňazí. Problém uskladnenia vyhoretého nukleárneho materiálu sa stáva z roka na rok naliehavejším. Platí to najmä o krajinách, ktoré získavajú jadrové palivo v USA a zmluvne sú zaviazané, že vyhoreté palivo nesmú predať Rusku.
Kým také štáty ako Taiwan alebo Kórejská republika by túto možnosť mali, nie je jasné, či by sa dohoda vzťahovala aj na prevoz vyhoretého paliva z USA do Ruska.
V konflikte okolo iránskeho jadrového programu podporovali Rusko a Čína kurz USA a Európy len nepresvedčivo. Z politického hľadiska chce Moskva svojím postojom obmedziť globálnu nadvládu USA a súčasne si nechce zničiť dobré obchody s Iránom.
Rusko a Čína, ktorá má záujem na dodávkach iránskej ropy a plynu, by mohli byť práve krajinami, ktoré by na prípadných sankciách OSN proti Teheránu najviac prerobili.
Najnovšia ponuka USA by sa dala preto pokladať pre Rusko za kompenzáciu. Pritom americká administratíva v posledných mesiacoch viackrát ostro kritizovala ruskú politiku a prezidenta Vladimira Putina. Napríklad viceprezident Dick Cheney počas návštevy Litvy obvinil Rusko, že nedodržuje ľudské práva a že závislosť svojich susedov na dodávkach energetických surovín politicky zneužíva. Cheney to povedal najmä v súvislosti s obmedzením dodávok plynu z Ruska na Ukrajinu začiatkom tohto roka.
Súčasné zblíženie neprichádza pre pozorovateľov ako celkom nečakané. Expert na Rusko Rady pre zahraničné vzťahy vo Washingtone Stephen Sestanovich uviedol, že zvyčajne ostré slová zaznievajú vždy pred stretnutím, aby sa potom počas neho mohlo začať navzájom komunikovať.
Rusko pred summitom G8 neustále posúva tému energetiky do centra pozornosti. Šéf ruskej agentúry pre jadrovú energetiku Rosatom Sergej Kirijenko počas návštevy vo Washingtone výdatne agitoval za spoluprácu s USA v tejto oblasti.
Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:29