StoryEditor

Štvrťročný rast japonskej ekonomiky prekonal očakávania

15.02.2007, 08:40
Autor:
SITASITA

Japonská ekonomika vzrástla v poslednom štvrťroku minulého roka viac ako sa očakávalo a zaznamenala najrýchlejšie tempo rastu za posledné takmer tri roky. Hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej ekonomiky na svete sa v období od októbra do decembra zvýšil medzikvartálne o 1,2 %, vyplýva to zo štvrtkových údajov, ktoré zverejnila japonská vláda. Trh očakával mieru rastu na úrovni 0,9 %.
V medziročnom porovnaní japonská ekonomika posilnila v štvrtom kvartáli o 4,8 %. Ekonómovia očakávali priemerný nárast vo výške 3,8 %. Japonská ekonomika tak rástla už ôsmy kvartál za sebou a zrýchlila v porovnaní s reálnym medzikvartálnym rastom 0,1 % a medziročným posilnením o 0,3 % v období od júla do septembra. Za celý rok 2006 japonský HDP posilnil o 2,2 %.
Silné výsledky oživili očakávania, že japonská centrálna banka by mohla zvýšiť úrokové sadzby na svojom zasadnutí 20. až 21. februára. Na zverejnené výsledky reagovala japonská mena rastom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:00